В ОБСЄ вірять: новий меморандум забезпечить припинення вогню

Субота, 20 вересня 2014, 16:48

Чинний голова ОБСЄ, керівник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії Дідьє Буркгальтер висловив переконання, що Меморандум про виконання зобов'язань, підписаний у Мінську 19 вересня, стане значним кроком на шляху забезпечення стійкого припинення вогню.

Про це йдеться у заяві Буркгальтера, розміщеній на сайті ОБСЄ.

Голова організації закликав усі сторони конфлікту на Донбасі до деескалації конфлікту.

"Меморандум є значним кроком на шляху забезпечення стійкого припинення вогню і важливим внеском у зусилля із мирного врегулювання кризи у Східній Україні", - йдеться у повідомленні.

Таокж Буркгальтер звернувся з проханням до держав-учасниць ОБСЄ про подальшу підтримку "у вигляді додаткових експертів та фінансових ресурсів".

Як відомо, в ніч проти  20 вересня учасники контактної групи з врегулювання ситуації на сході України підписали в Мінську меморандум про реалізацію протоколу від 5 вересня, який складається з 9 пунктів: припинення застосування зброї обома сторонами,зупинка підрозділів і формувань на позиціях станом на 19 вересня, заборона на застосування всіх видів зброї та наступальних дій.

Окрім того меморандум передбачає відвід великокаліберної зброї на відстань не менше 15 км з кожного боку. Таким чином, створюється зона безпеки завширшки не менше 30 км, вводить заборону на польоти бойової авіації, в тому числі безпілотних літальних апаратів, за винятком апаратів ОБСЄ. Також вводиться заборона на використання іноземних бойових літальних апаратів".

Останній пункт -  виведення всіх іноземних збройних формувань з території України. Також передбачено виведення всіх так званих найманців.  Крім того, документ передбачає заборону на установку нових мінних споруд поблизу населених пунктів, а також вимогу щодо розмінування вже існуючих пристроїв.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування