"Курс молодого бійця" можуть зробити обов'язковим для всіх

П'ятниця, 26 вересня 2014, 13:14

У Міністерстві оборони пропонують зробити своєрідний "курс молодого бійця" обов’язковим для кожного громадянина України.

Про це у коментарі "Українській правді" розповів радник міністра оборони Олександр Данилюк

Як відомо, в Міністерстві оборони розробляють програму загальновійськової підготовки для українців.

"Розробляється програма, за якою будь-який військовозобов'язаний громадянин, незалежно від того, чи перебуває він у лавах збройних сил чи ні, перебуватиме в системі національної оборони", - каже Данилюк.

"Громадянин 18 років має обов'язково пройти двомісячну військову підготовку, після чого він може обрати для себе військову службу і підписати контракт зі збройними силами на 7 років", - розповідає радник міністра.

"Після закінчення контракту є три варіанти: або продовжити контракт, або підписати контракт на службу в резерві (це передбачає, що особа який час на рік має проходити навчання в своєму підрозділі) і третій варіант: людина повертається до цивільного життя, але перебуває на обліку і заноситься до структур територіальної оборони", - зазначає Данилюк.

Планується, що в рамках цих структур громадяни також щороку проходитимуть навчання по здійсненню оборони території та базову підготовку методів ведення партизанської війни, підпільної діяльності і формування підпільних мереж у випадку окупації території.

"Особи, які в силу вад здоров'я або інших причин не можуть проходити підготовку саме військового характеру долучаються до системи цивільної оборони", - каже Данилюк.

Він пояснив, що робоча група, яка працює над концепцією національної оборони, бачить військову підготовку обов'язковою для всіх громадян України, але "остаточне рішення буде приймати парламент".

Крім "курсу молодого бійця" для кожного українця, Данилюк виступає за запровадження певної "присяги громадянина", яка буде "підставою для набуття повноцінного громадянства"

"У випадку, якщо особа відмовляється від проходження курсу підготовки або від складення присяги, ця особа не може бути повноцінним громадянином", - вважає Данилюк.

Також у Міністерстві виступають за відновлення військової первинної підготовки в середніх навчальних закладах

"Щоб у результаті цієї підготовки ми мали юнаків і дівчат, які здатні виконувати якісь функції в умовах збройного протистояння", - каже Данилюк

Він пояснив, що на нинішньому етапі "є багато запитань до самої концепції, бо це додаткове фінансове навантаження".

"На рівні міністерства узгоджується програма цієї підготовки. Наразі найбільша проблема - не методичне забезпечення, а фінансове. Треба придумати, яким чином зробити програму такою, яка дозволяє її проходження в кожному населеному пункті", - сказав радник міністра.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування