Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Кернес і Симоненко пообіцяли відновити пам’ятник Леніну в Харкові

Понеділок, 29 вересня 2014, 14:23

Міський голова Харкова Геннадій Кернес має намір відновити пам’ятник Леніну, який був повалений ввечері 28 вересня.

Про це сказано у повідомленні на сайті харківської міськради.

"Щоб не витрачати багато слів, скажу одне – пам'ятник Леніну на площі Свободи в Харкові ми обов'язково відновимо", – заявив Кернес.

Мер нагадав, що це був найбільший пам’ятник Леніну в Україні, значився пам'ятником монументального мистецтва місцевого значення і знаходився на державному обліку як об'єкт культурної спадщини.

Кернер також засудив правоохоронців, які не завадили поваленню монумента, а також особисто міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який пообіцяв нікого не карати.

У свою чергу про намір відновити пам’ятник Леніну в ефірі радіостанції "Говорить Москва" також заявив лідер українських комуністів Петро Симоненко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Треба вирішити цю задачу – усунути націонал-фашистський режим, усунути їх від влади. І я переконаний, що розсудливе покоління українських громадян обов'язково підтримає нашу ідею відновити пам'ятник. Якщо це буде стосуватися тільки нас, комуністів, то ми самі будемо робити все, щоб відновити ці пам'ятники", – заявив він.

Крім того, колишній харківський губернатор Михайло Добкін звернувся до президента Петру Порошенко з вимогою розслідувати знесення пам'ятника та на час перевірки відсторонити ряд місцевих і центральних чиновників.

"Хочу звернутися до гаранта Конституції – президента України – з вимогою дати відповідні доручення про розслідування обставин і правових підстав знесення пам'ятника в місті Харкові. На час розслідування відсторонити від займаних посад міністра МВС, керівника УВС в Харківській області, голову Харківської ОДА", – говориться в заяві Добкіна, розміщеному на сайті харківського відділення Партії регіонів.

Він також висловив упевненість, що Леніна зносили не мешканці Харкова.

"Акт вандалізму чинили не харків'яни. Для реалізації цієї спланованої акції були "запрошені" жителі Полтавської, Київської, Дніпропетровської та навіть Львівської областей. Для них – це "похід за три моря за славою", – вважає він.

Добкін також написав, що під час знесення пам'ятника загинув старий чоловік, який намагався "зупинити шабаш націоналістів-радикалів". У свою чергу агентство "Інтерфакс-Україна" уточнило, що харківська міліція не підтвердила загибель людини під час цих подій.

Як відомо, ввечері 28 вересня жителі Харкова після кількагодинних спроб повалили головний пам’ятник Леніну на центральній площі міста.

Вночі у місті Дергачі під Харковом був повалений ще один пам’ятник Леніну.

У лютому Кернес обіцяв "поламати руки і ноги" тим, хто спробує повалити Леніна на площі Свободи у Харкові. Також він перерахував п’ять тисяч гривень комуністам на відновлення пам’ятника Леніну, поваленого свободівцями у Охтирці Сумської області.

Добкін тоді заявляв, що перерахує на відновлення київського Леніна 50 тисяч гривень і відкрив для цього спеціальний фонд.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування