Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Більшість виборців хочуть до НАТО і не готові віддати РФ частину України - опитування

Понеділок, 29 вересня 2014, 22:57

52% опитаних, які не відкидають можливість взяти учать у виборах до Верховної Ради, готові підтримати вступ України до НАТО на всеукраїнському референдумі, якби такий відбувався найближчої неділі.

Такі дані оприлюднила компанія GfK Ukraine, яка проводила своє дослідження 24-28 вересня 2014 року на замовлення громадської організації "Фонд "Відкрита політика".

Проти вступу України до НАТО висловилися 19%, а 18% зізналися, що не голосували б на такому референдумі. Ще 10% не визначилися зі своїм ставленням.

Традиційно, найбільша підтримка вступу до НАТО серед мешканців західного регіону та киян (73% і 71% відповідно), а найнижча на півдні та сході країни (36% і 27%).

Чоловіки більшою мірою підтримують вступ до НАТО, ніж жінки (60% проти 47% серед жінок).

Під час опитування респондентам також запропонували визначитися, яке з двох міркувань їм ближче: "краще "поганий мир", досягнутий за рахунок передачі частини українських територій під контроль Росії, ніж продовження війни" чи "краще не здаватись, продовжувати військові дії, але не віддавати агресору ні п'яді української землі". 

Більше половини – 54% – українців, які не відкидають можливість взяти учать у виборах до Верховної Ради, вважають, що краще не здаватися і продовжувати військові дії.

Найвищий рівень підтримки ця теза отримала серед мешканців північного регіону, киян та мешканців західного регіону України (66-65%), найнижчий  –  серед представників південного та східного (40-37%).

Для 31% респондентів ближчим виявився перший із запропонованих варіантів – "краще "поганий мир", досягнутий за рахунок передачі частини українських територій під контроль Російської Федерації, ніж продовження війни". Ще 15% респондентів не змогли надати перевагу ні першому, ні другому варіанту.

Далі респондентам запропонували визначитися, чи підтримали б вони мир, досягнутий за рахунок передачі частини українських територій під контроль Російської Федерації, якщо на території, яку буде передано, опиниться "населений пункт, в якому особисто Ви проживаєте". 

Понад три чверті опитаних (76%) не готові погодитися на такий мир, і лише 16% готові піти на передачу під контроль Росії свого населеного пункту заради збереження миру, ще 9% респондентів важко відповісти.

І якщо чоловіки більшою мірою підтримують тезу про те, що краще не здаватись, продовжувати військові дії, але не віддавати агресору ані шматка української землі, ніж жінки (60% проти 49%), то територію, на якій знаходиться населений пункт респондента, віддавати під контроль Російської Федерації в обмін на мир майже однаковою мірою не готові ані чоловіки, ані жінки (78% і 74% відповідно).

Цікавим є також і те, що лише половина представників південної і східної України, які погодились із твердженням, що краще "поганий мир", досягнутий за рахунок передачі частини українських територій під контроль Російської Федерації, ніж продовження війни, готові заради збереження миру віддати під контроль Росії населений пункт, у якому вони проживають.

Довідка. Обсяг вибірки: 976 респондентів, які не відкидають можливість взяти учать у виборах до Верховної Ради України, віком від 18 років (відповідно до національної репрезентативної вибірки). Опитування проводилось методом телефонного інтерв'ю (дзвінки на мобільні номери). Максимальна похибка – 3,1%.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування