У Сербії на Путіна чекає помпезний прийом

Четвер, 16 жовтня 2014, 10:25

Президент Росії Володимир Путін у Сербії візьме участь у військовому параді з нагоди 70-річчя визволення Белграда.

Росія і Сербія, яка є кандидатом на вступ до ЄС, є традиційними союзниками, проте візит спровокував неабияку критику, зазначає DW.

Хоча югославські партизани разом із Червоною Армією звільнили Белград від німецьких окупантів 20 жовтня 1944 року, керівництво Сербії проводить урочистості раніше, 16 жовтня, аби вписатися у графік Путіна.

Очільник Кремля буде спостерігати за військовим парадом, який уперше за 30 років організували з таким розмахом.

Президент Сербії Томислав Ніколіч збирається вручити Путіну орден – і він буде особливим, більшим за ті, які вручали іншим "друзям Сербії".

Сербія разом із сусідньою Македонією – єдиний кандидат на вступ до ЄС, який не приєднався до застосованих проти Москви санкцій.

У дипломатичних колах у Брюсселі стверджують, що деякі члени Євросоюзу на чолі з Німеччиною воліли б прив'язати швидкість інтеграції Сербії до ЄС із її позицією щодо Росії.

Саме через це сербська опозиція критикує візит Путіна до Белграда.

Однак міністр закордонних справ Івіц Дачич стверджує, що йдеться про двосторонню співпрацю, а військовий парад нібито організували не саме для Путіна.

На його думку, Барак Обама чи Девід Кемерон могли б теж стати бажаними гостями під час параду. "Особисто я не маю нічого проти, але для гри потрібно, як мінімум, двоє", - заявив міністр.

85-річний письменник і журналіст із Белграда Іван Іваньє, який підлітком зазнав жаху концтаборів, сказав DW: "Ліпше було б, якби керівництво Сербії приймало б з усіма почестями високого гостя тоді, коли у нього на це є час, а військовий парад провело б у справжній день визволення Белграда, і саме для громадян, а не для особливого гостя".

Соціолог і блоґер Даріо Хайріч вважає, що без візиту Путіна таких урочистостей не проводили б. "Саме через візит президента Російської Федерації до Сербії політичне керівництво країни визнало за краще влаштувати для нього парад у стилі "холодної війни" під маскою антифашизму", - розкритикував він.

Як і решта країн на Балканах, Сербія практично повністю залежить від російського газу і бере участь у реалізації російського проекту "Південний потік". Провідні сербські ЗМІ ледь не щотижня повідомлять про мільярдні суми майбутніх російських інвестицій.

Крім того, Росія має на території аеродрому у південносербському місті Ніш базу – нібито для "допомоги під час стихійних лих".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування