Організатори афери з "вежами Бойка" збудували собі елітні маєтки

Понеділок, 20 жовтня 2014, 14:57

Під Києвом у селі Хотянівка закінчується будівництво величезного елітного маєтку нардепа Сергія Кацуби – екс-заступника голови "Нафтогазу", куратора закупівлі скандальних "веж Бойка".

Про це йдеться у спільному розслідуванні програми "Радіо Свобода" "Схеми" й "ЕспресоТВ".

Всі фото: "Радіо Свобода" 

Журналістам вдалося зняти маєтки нафтогазових чиновників з води і з повітря – бо суходолом доступу до них немає, йдеться в розслідуванні.

Згідно із земельним кадастровим реєстром, ділянка оформлена на Наталію Кацубу – матір депутата. Господарі ще не заїхали, але будівництво вже завершене.


Кацуба відмовився прокоментувати журналістам програми, як йому вдалося заробити на цей маєток. 

По сусідству з "палацом Кацуби" на одній відокремленій від всього села ділянці зведені два однакових будинки екс-керівника "Нафтогазу" Євгена Бакуліна, оформлені на його дітей – дочку Світлану і сина Миколу.

 

Перша бурова вежа була закуплена "Чорноморнафтогазом" у 2011 році. Журналісти ТВі і "Дзеркала тижня" довели, що закупівля відбувалась із майже подвійною переплатою – у виробника вона коштувала 250 мільйонів доларів, тоді як Україна придбала її у підставної офшорної компанії за 400 мільйонів.

Журналісти ТВі віднайшли директора цієї компанії, який повідомив, що не підписував контракт з "Чорноморнафтогазом", а його підпис під контрактом – підробка.

Тоді "Нафтогазом" керував Бакулін, а куратором закупівлі бурових веж були два брати – заступник Бакуліна Сергій Кацуба, і член правління "Чорноморнафтогазу" Олександр Кацуба.

У грудні 2012 Сергій Кацуба в інтерв’ю телеканалу ТВі сам зізнався, що він безпосередньо писав тендерну документацію до закупівлі.

До так званого клану Кацуб входить три покоління.

Старший – батько Володимир Кацуба –депутат Ради, обрався від Партії регіонів. Його старший син – Сергій Кацуба, який обрався в парламент через півроку після оборудки з вежами. Молодший син Олександр Кацуба, який отримав посаду заступника голови "Нафтогазу" фактично від брата у спадок – а за нової влади пішов на лікарняний, під час якого гучно відіграв весілля в передмісті Парижа – в резиденції Шато де Шантії.

Нині Сергій Кацуба на позачергових виборах у Верховну Раду обирається по 92 округу в Узині, його батько Володимир Кацуба йде в парламент по 175 округу в Дергачах (Харківська область), а Євген Бакулін обирається по 106 округу в Сєвєродонецьку.

Сам екс-міністр палива та енергетики Юрій Бойко, на честь якого в народі прозвали цю оборудку, очолює виборчий список Опозиційного блоку.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування