Яценюк хоче, щоб "Нафтогаз" не зважав на борги, а власники облгазів – не крали

Середа, 22 жовтня 2014, 13:09

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк закликав НАК "Нафтогаз України" забезпечувати постачання газу споживачам попри заборгованості, а споживачів – підвищити фінансову дисципліну.

На засіданні Кабінету міністрів він нагадав, що уряд виділив із держбюджету 7 мільярдів гривень на покриття різниці в тарифах.

Яценюк зазначив, що після 26 жовтня очікується похолодання і середньодобова температура нижче 8 градусів, тож потрібно забезпечити людей теплом.

За словами прем’єра, потрібно "збирати гроші з теплокомуненерго й облгазів".

Особливий контроль має бути для облгазів, які перебувають приватній власності, – для контролю стану розрахунків вводяться спецрахунки, сказав Яценюк.

"Щоб гроші не губилися – а то вони майстри", - сказав він.

Яценюк наголосив, що всі кошти мають іти "Нафтогазу", а "не розлазитися по кишенях олігархів", кожна копійка має надійти за призначенням – і "Нафтогаз" повинен її конвертувати в газ.

Перший заступник голови "Нафтогазу" Сергій Перелома сказав, що станом на 21 жовтня загальна заборгованість підприємств теплоенергетики перед "Нафтогазом" за природний газ становить 14,1 мільярда гривень.

Він зазначив, що заборгованість значною мірою спричинена непогашенням заборгованості перед підприємствами теплоенергетики в різниці в тарифах за теплову енергію та гарячу воду – але це питання має бути вирішене завдяки постанові Кабміну №30.

За словами Перелома, очікуване використання на осінньо-зимовий сезон – 26,7 кубометрів газу, що на 6,7 млрд. кубометрів або на 24% менше, ніж у минулому опалювальному сезоні.

Він зазначив, що забезпечення планується за рахунок газу власного видобутку на території України (10 млрд. кубометрів), реверсу газу (5,7 млрд. кубометрів) і газу із підземних сховищ, у яких вже сьогодні накопичено 16,7 млрд. кубометрів газу

Але для сталого проходження опалювального сезону вкрай важливо раціонально використовувати наявні ресурси і виконувати постанову 296 Кабміну щодо забезпечення газом, наголосив перший заступник голови "Нафтогазу".

Він також повідомив, що теплопостачальні підприємства за рахунок зсуву початку опалювального сезону зекономили 280 мільйонів кубометрів газу, а також підприємства бюджетної сфери зекономили 18,2 мільйона кубометрів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...