Яценюк радіє, що замість Росії енергоблоки будуватиме Чехія

Середа, 22 жовтня 2014, 14:31

НАЕК "Енергоатом" необхідно активізувати роботу з завершення будівництва атомних енергоблоків і акцент робити на європейських партнерах.

Про це сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні Кабінету міністрів після доповіді президента "Енергоатому" Юрія Недашківського.

"Перед "Енергоатомом" стоїть завдання добудування енергоблоків, і нагадаю, що це добудування має здійснюватися в стислий термін і, насамперед, із залученням європейських партнерів", - сказав прем'єр.

"Наскільки мені вже відомо, ми не з Росією… ми з Чехією, зі "Шкодою" (Scoda) матимемо контракт", - зазначив Яценюк.

Він нагадав, що Нацкомісія, яка здійснює регулювання у сфері енергетики й комунальних послуг, нещодавно підвищила тариф "Енергоатому" для збільшення його інвестиційних можливостей.

Як відомо, Україна й РФ 9 червня 2010 року підписали угоду про співпрацю щодо спорудження третього й четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС. Документ передбачав, що російська сторона забезпечує організацію фінансування в обсязі, необхідному для проектування будівництва й уведення в експлуатацію блоків.

Недашківський у серпні 2014 року повідомив, що Україна планує відмовитися від співпраці з Росією при будівництві ХАЕС-3 і ХАЕС-4.

За його словами, найбільш прийнятною реакторною установкою для добудування Хмельницької АЕС є ВВЕР-1000, зокрема, проектною й науково-технічною документацією володіє Чехія.

Цей варіант є найбільш оптимальним щодо логістики, оскільки обладнання буде поставлятися по залізниці, тоді як інші проекти реакторних установок для майданчика ХАЕС не дуже зручні через необхідність доставки обладнання морським і річковим транспортом.

"Інтерфакс-Україна", "Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування