У ЦВК не бачать загрози зриву в жодному зі 198 округів

Неділя, 26 жовтня 2014, 09:39

У Центральної виборчої комісії немає підстав говорити про те, що вибори в якомусь зі 198 округів перебувають під загрозою зриву.

Про це заявив голова ЦВК Михайло Охендовський на брифінгу в неділю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Коментуючи інформацію про те, що нібито у Волновасі Донецької області вибори перебувають під загрозою, він припустив, що там можуть бути якісь проблеми на окремих виборчих дільницях, – "але говорити, що вибори в цілому в окрузі перебувають під загрозою зриву, у нас немає абсолютно жодних підстав".

"Також немає підстав говорити й щодо будь-якого іншого виборчого округу із усіх 198, на яких сьогодні відбувається голосування", - заявив голова ЦВК.

У цілому, за словами Охендовського, у комісію на даний момент надійшло дуже мало інформації про надзвичайні ситуації на виборчих дільницях.

Разом із тим, у ЦВК надійшла інформація про те, що на одній із дільниць у 135-му окрузі (Одеса) одна дільниця відкрилася з запізненням – нібито члени дільничної комісії забули про перехід на зимовий час. Однак зараз голосування там проходить у штатному режимі.

На одній із дільниць округу №46 (Артемівськ, Донецька обл.) члени дільничної комісії зіпсували всі бюлетені для голосування в мажоритарному окрузі, проставивши штамп "Вибув" проти прізвища не того кандидата, який дійсно вибув із виборів.

"Голосування на цій ділянці йде лише за партійними списками, фізичну можливість виготовити бюлетені ЦВК має, але доставити їх сьогодні в Артемівськ уже неможливо". - зазначив Охендовський.

За його словами, члени дільничної комісії, винні в псуванні бюлетенів, будуть притягнуті до відповідальності.

Крім того, у трьох округах з одній дільниці у кожному загублено печатки, однак голосування там проходить і будуть виготовлені дублікати печаток.

Коментуючи повідомлення про те, що в 217 окружній виборчій комісії (Оболонь, Київ) розкрито коди доступу до інформаційно-аналітичної системи, він заявив, що у ЦВК не надходили повідомлення про це.

Він допустив, що була порушена робота системи на рівні окружної комісії, однак наголосив, що це не матиме впливу на функціональний стан інформаційно-аналітичної системи "Вибори" у цілому. Він також наголосив, що фахівці ЦВК зроблять усе можливе, що усунути цю проблему.

Також Охендовський повідомив, що виборчі дільниці відкрито в тих країнах, де дозволяє час, і ЦВК у цілому не очікує проблем при голосуванні за кордоном.

Голова ЦВК висловив занепокоєння тим, що списки для голосування на закордонних дільницях зазвичай вноситься понад 400 тис. виборців, але беруть участь лише 40-50 тис.

В ОВК округу №46 спростували слова Охендовського про те, що на виборчій дільниці Артемовська було зіпсовано всі бюлетені. "Це трапилося в місті Красний Лиман, яке теж входить у наш виборчий округ: замість штампа про вибулого кандидата Бондар печатка була поставлена навпроти прізвища Кідіної. Обидві жінки – з іменем Наталя", - сказала голова ВИК "Острову".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування