КВУ: На Херсонщині – масові порушення. Але хід виборів навряд чи змінять

Неділя, 26 жовтня 2014, 12:55

Комітет виборців України поки не фіксує серйозних фактів порушення виборчого законодавства, які могли б вплинути на результати виборів.

Про це заявив голова правління КВУ Олексій Кошель на прес-конференції в неділю в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"На даний час у нас немає підстав говорити про фальсифікації й серйозні факти порушення у виборчому процесі. Я маю на увазі факти, які могли б вплинути на результати голосування", - сказав він.

Кошель повідомив, що від КВУ на виборах у всіх областях і регіонах країни, крім Криму, працюють близько 4 тисяч спостерігачів, на даний момент від цих спостерігачів надійшло близько 350 фактів порушення виборчого законодавства.

Але понад 80% інформації, яка надійшла від спостерігачів, - це незначні технічні порушення, пов'язані з процедурними моментами, сказав голова КВУ.

"У порівнянні з виборами 2012 року, інформації про порушення до нас надходять в 3 рази менше. Поки немає серйозних фактів, які могли б говорити про те, що відбувається фальсифікація виборчого процесу", - додав він.

Крім того, Кошель повідомив, що КВУ тісно співпрацює з міліцією, яка оперативно реагує на інформацію про будь-які спроби порушити виборче законодавство.

Він також констатував відносно невелику активність виборців на виборчих дільницях, зазначивши, що до 12:00 ситуація виправилася й навіть з'явилися черги.

"Щодо явки нарівні з президентськими виборами спостерігається досить низька активність у перші години голосування. Я б сказав безпрецедентно низька активність виборців, але ближче до 12:00 ситуація змінилася, явка збільшилася, з'явилися черги", - зазначив Кошель.

Водночас, сайт КВУ повідомляє про масові порушення в Херсонській області, а також про порушення виборчого законодавства у Миколаєві.

Зокрема, у Миколаєві були неправдиві повідомлення про мінування 6 дільниць – і на дільниці №480911 через те вийшли всі спостерігачі, у приміщенні залишилися 3 особи. А на час, коли приїхала мобільна група, одна скринька для голосування вже була напівзаповнена. У КВУ вважають, що за допомогою повідомлення про мінування організовують порушення.

А у Херсонській області зафіксовано низку порушень. .

Так, у маршрутці номер 5 о 6.30 ранку на моніторі показували ролики кандидата Сальдо. В ОВО № 182 (виборча дільниця № 50632) біля дільниці з’явилась табличка з попередженням про те, що на даній дільниці можливий непрямий підкуп виборів з боку того ж В. Сальдо.

В ОВО №186 (дільниця 650462) голова ДВК виламувала двері сейфу за допомогою сокири, бо загубила ключі від сейфу. Через те дільниця відкрилась лише о 08:10.

В ОВО №182 (ВД 650633) виставлено лише 4 скриньки з 6, які мають бути за законом. За свідченням голови ДВК, вони отримали тільки 4 скриньки з ОВК. Натомість, з 2 маленьких переносних скриньок, виставили лише одну, оскільки іншу отримали з ОВК пошкодженою.

Особливо гостро постала проблема зіпсованих виборчих бюлетенів. В ОВО № 186 (вд 650460) виборцю видали зіпсований членами ДВК бюлетень: на ньому був поставлений штамп "вибув" навпроти кандидата Нігоя замість кандидата Негра (подав заяву про відмову балотуватись).

Дану ситуацію вдалось вирішити лише завдяки увазі виборця, який повернув зіпсований бюлетень комісії і отримав новий. Зіпсовані бюлетені (6 штук) також на дільниці №650761 ­– штамп "вибув" члени ДВК поставили поміж іменами двох кандидатів.

В ОВО №186 (ВД 650236) на дільниці виставлена лише одна маленька переносна скринька. Інформаційних плакатів по кандидатах теж немає. Спостерігачі КВУ зробили зауваження щодо даних проблем, але заступник голови комісії на них реагував надто агресивно.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News