Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нищук: "Жовтень" потрібно відбудувати, щоб там далі був кінотеатр

Четвер, 30 жовтня 2014, 14:38

Міністерство культури просить правоохоронні органи якнайшвидше і всесторонньо розслідувати пожежу в кінотеатрі "Жовтень" і повідомити громаді про результати.

Про це заявив міністр культури Євген Нищук, повідомляє прес-служба Мінкульту.

"Дуже тривожним сигналом є те, що сталося сьогодні вночі з одним з осередків розвитку альтернативної культури, кінематографічного майданчику, кінотеатру "Жовтень" – знакового місця і для професійних митців, і, що особливо важливо, для молоді. Місця, що завжди презентувало глядачеві унікальну, неповторну кінопрограму", - сказав він.

Нищук додав, що кінотеатр розвивали і підтримували титанічними зусиллями колектив закладу та його директор – кінокритик Людмила Горделадзе: "Довгі роки – не завдяки, а всупереч".

"Буквально нещодавно ми мали з пані Людмилою зустріч щодо тієї складної ситуації, у якій нині перебуває кінотеатр, адже неодноразово звучала інформація, що є ряд осіб, зацікавлених у знищенні цього культового місця", - зазначив міністр.  

"Звісно, причини цього займання будуть встановлювати слідчі, та якщо основна з версій – підпал – підтвердиться, то це вища міра цинізму", - заявив він.

"Втім, водночас – це є і виклик усій культурній спільноті столиці, яка має об’єднатися. Разом ми маємо зробити все, щоб цей кінотеатр не просто відбудувати, а й щоб він і далі продовжував працювати у напрямку просування високої мистецької кіно-культури", - додав Нишук. 

Він повідомив, що Міністерство культури вже звернулося до правоохоронних органів із проханням якнайшвидшого та всестороннього розслідування пожежі в кінотеатрі "Жовтень".

"Тут має працювати незалежна комісія з неупередженого, попри велику кількість зацікавлених сторін, розслідування. Також ми сподіваємося на повне та вчасне інформування представниками МВС громадськості щодо результатів оперативно-розшукових робіт та інших деталей перебігу справи", - сказав Нищук.

Як відомо, у ніч на 30 жовтня сталася пожежа в найстарішому кінотеатрі Києва "Жовтень". За однією з версій, займання розпочалося на першому поверсі закладу у залі "Гегемон" через кинуту димову шашку. Глядачів одразу ж евакуювали, постраждалих немає.

Втім сама будівля зазнала серйозних ушкоджень. Збитки від пожежі вже оцінюються у 7 мільйонів гривень.

Кінотеатр "Жовтень" був відкритий у 1930 році та отримав назву "Дев'яте Держкіно".

За час свого існування "Жовтень" жодного разу не змінював свого призначення. Навіть у роки фашистської окупації будівля зберегла своє призначення, було змінено лише назву. А в 1943 році, після визволення Києва, кінотеатр отримав свою нинішню назву. Її російський еквівалент "Октябрь" так і не прижився, зазначають у Мінкульті.

"Жовтень" є одним із двох українських кінотеатрів, прийнятих у міжнародну асоціацію європейських кінотеатрів Europa Cinemas. Членством у цій організації він і кінотеатр "Київ" завдячують увазі до європейського кіно, яке включають у свої програми.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування