Другий ЮКОС: суд відібрав у Евтушенкова "Башнефть"

Четвер, 30 жовтня 2014, 14:46

Арбітражний суд Москви в четвер ухвалив повернути акції компанії "Башнефть" російській державі.

Про це повідомляє "Интерфакс".

Таким чином суд повною мірою задовольнив позов Генпрокуратури до АФК "Система" і "Система-Инвест".

Суд оголосив тільки резолютивну частину рішення. Причини, за якими воно було прийнято, стануть відомі пізніше.

На засіданні суду прокурор Юлія Малишева заявила, що влада Башкирії не радилися з федеральною владою з приводу приватизації "Башнефти".

"Питання розмежування федеральної власності повинні вирішуватися спільно федеральною та регіональною владою. Башкирія не запитувала думку федеральної влади", – сказала Малишева.

Представники "Системи" заявили, що угоди з купівлі "Башнефти" контролювала Федеральна антимонопольна служба, у якої не виникло жодних сумнівів в їх законності. Представник компанії також заявив, що акції "Башнефти" ніколи не належали федеральній владі РФ.

"Акції ніколи не були у власності Російської Федерації. Як вони можуть просити повернути цю власність, якщо ніколи не володіли даними акціями", – сказав представник компанії.

Він додав, що "Башнефть" належала властям Башкирії, які по своїй волі прийняли рішення про відчуження компанії.

"Не можна погодитися з тим, що 11 нормативних актів республіки Башкортостан були незаконними", – сказала юрист АФК "Система".

Він також звернув увагу суду на те, що якщо приватизація була незаконною, то Генпрокуратурі слід було б вимагати акції "Башнефти" і у фізичних осіб.

Представник компанії також нагадав, що Європейський суд з прав людини вважає, що людина, що купила власність через помилки влади, повинна бути визнаною добросовісним набувачем.

В четвер також стало відомо, що Слідчий комітет розгляне питання про продовження домашнього арешту власнику АФК "Система" Володимиру Євтушенкову, звинуваченому в розкраданні і легалізації об'єктів паливно-енергетичного комплексу Башкирії у держави.

Адвокат АФК "Система" не став коментувати журналістам рішення суду. Він також не повідомив, чи буде "Система" подавати скаргу.

Після рішення суду акції "Системи" і "Башнефть" полетіли вниз.

Рішення може бути оскаржене протягом місяця.

Як відомо, справу "Башнефти" називають другою справою ЮКОСа.

Сам колишній власник ЮКОСа Михайло Ходорковський заявляв, що справу проти Евтушенкова ініціював наближений до Путіна власник "Роснефти" Ігор Сєчін, який хоче відібрати компанію собі.

Сам Євтушенков, який перебуває під домашнім арештом, вважається членом оточення прем'єра Дмитра Медведєва.

Євтушенков – один з найбагатших російських олігархів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News