Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Учасники майбутньої коаліції домовилися про зняття недоторканності

Понеділок, 10 листопада 2014, 21:57

Учасники переговорів з узгодження тексту коаліційної угоди дійшли консенсусу про необхідність зняття депутатської недоторканності.

Про це сказав кандидат в депутати Ради від партії "Блок Петра Порошенка", радник президента Микола Томенко в інтерв'ю "5 каналу".

"Узгодили зняття (депутатської) недоторканності. Всі 5 (політичних сил) погодилися. Із застереженням, яке ми повинні прописати, із захистом політичної діяльності", - повідомив депутат.

За словами Томенка, у випадку ухвалення відповідних рішень парламентом не потрібно буде згоди Ради на відкриття кримінального провадження за підозрою депутата в корупції, буде прописана окрема процедура для такої процесуальної дії.

Також, за твердженням кандидата в депутати, буде прописана спрощена система відкриття провадження проти суддів.

Крім цього, в угоді збираються закріпити необхідність ухвалення закону про імпічмент президента.

Окремо коаліційною угодою планують закріпити своєрідну люстрацію суддів.

"Ми запланували так звану переатестацію суддів, які призначені Верховною Радою довічно. Буде виписана процедура, вже, можливо, не в тексті коаліційної угоди, а окремим законом. Якщо є скарги на діяльність конкретного судді, який брав або усвідомлено, або корупційно, або якимось іншим чином завідомо неправові рішення - він ще раз розглядається Верховною Радою, і повинен бути повторно затверджений", - сказав Томенко.

За його словами, така процедура дозволить уникнути оскарження звільнень в Європейському суді з прав людини.

Також в коаліційній угоді планують закріпити зобов'язання, що стосуються встановлення пропорційної системи виборів Ради з відкритими списками, розширення повноважень місцевого самоврядування, однак залишається дискусія щодо системи місцевих виборів.

Крім того, обговорюється можливість скорочення кількості депутатів Ради і місцевих рад.

Як відомо, "Блок Петра Порошенко" заявляє, що під час переговорів з підготовки тексту коаліційної угоди був досягнутий консенсус щодо того, що прем'єр-міністр формуватиме перелік кандидатур на посаду членів Кабінету Міністрів за погодженням із коаліцією.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування