Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Джерела: Україна передала ОБСЄ машини, щоб Росія не заслала своїх водіїв

Четвер, 13 листопада 2014, 14:20

Україна надала місії ОБСЄ в тимчасове використання 10 броньованих машин КрАЗ Cougar для виконання завдань на сході.

Згідно з інформацією "Української правди", машини місії не продані, а даються у тимчасове безоплатне користування.

"Місія ОБСЄ буде ними користуватися до завершення їхньої місії, яка поки що тримає до березня 2015 року", - розповіли співрозмовники Української правди.

За інформацією співрозмовника, ці машини не є на озброєнні армії, це п'ять автомобілів прикордонників і п'ять автомобілів Нацгвардії і вони передані для пришвидшення встановлення контролю над російсько-українським кордоном, оскільки сама Україна не може його контролювати.

 

Як повідомила "Українській правді" старший спеціаліст прес-служби місії ОБСЄ Ірина Гудима, машини були передані за ініціативи української сторони.

"Президент сьогодні повідомив, що машини передаються в користування, але спочатку вони не були призначені для використання в зоні АТО", - сказав він.

Вона також повідомила, що інші країни також надають допомогу місії.

"Інші країни нам також надають машини, внески, інше обладнання. Зараз готується така допомога від Великобританії та європейської спостережної місії", - сказала Гудима.

"З Росією і низкою інших країн також йдуть переговори про це, але поки немає рішення, результати не можна говорити", - сказала вона на уточнююче питання УП.

Між тим, як розповіли "Українській правді" співрозмовники в Адміністрації президента і в дипломатичних колах, рішенням передати 10 автомобілів місії ОБСЄ Київ "перебив" російську пропозицію.

"Вона полягала в тому, що Москва хотіла надати машини для ОБСЄ, але разом з російськими водіями. Україна, звичайно, проти того, щоб там були російські водії. У свою чергу ОБСЄ стверджувало, що вони не можуть розширювати свою місію без техніки. Тому Україна надала їм в користування техніку, щоб місія зберігала динаміку збільшення своєї присутності. Адже місія має зрости до 1500 спостерігачів", - розповів співрозмовник.

За інформацією "Української правди", Росія збиралась направити близько 20 машин з одним чи двома водіями у кожній.

При передачі українських машин вирішено, що саме ОБСЄ буде обирати водіїв і укладати з ними контракти.

Керівник СММ ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан під час передачі машин повідомив, що "бронеавтомобілі є абсолютно необхідними для роботи спеціальної моніторингової місії на сході України", і це дозволить "розширювати місію для виконання мінських угод".

Україна передала

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування