Російська пропаганда видала в ефір сфальшовані "докази" про збитий Боїнг-777

Субота, 15 листопада 2014, 11:55

В ефірі "Першого каналу" продемонстрували супутниковий знімок, на якому нібито зображений обстріл винищувачем малайзійського "Боїнга". 

Фото показали у програмі Михайла Леонтьєва "Однако".

У матеріалі стверджується, що на знімках зображено нібито атаку на малайзійський "Боїнг 777", який був збитий бойовиками над Донеччиною у липні 2014 року. Також ведучий заявив, що знімок отримала організація "Російський союз інженерів" з-за кордону.

У програмі також було задіяно людину, яка нібито надіслала знімок і є випускником MIT. Він назвав себе "авіаекспертом" з 20-річним досвідом. 

"Боїнг" був збитий реактивним винищувачем. Спочатку екіпаж обстріляли з гармати, потім в кабіну потрапила ракета "повітря-повітря", потім правий двигун і праве крило були пошкоджені ракетою з тепловою системою самонаведення", - заявив "експерт".

Під час детального розгляду виявилося, що це -  грубо зліплена у фотошопі фальшивка, яку віднайшли редактори "Першого каналу" на форумі, де обговорюють змови. 

Однак в інтерв'ю радіостанції "Ехо Москви" ведучий Михайло Леонтьєв заявив: "Припустімо, цей "супутник" - фальшивка. Я казав, що він дуже професійно зроблений. Його вивчали фахівці з космічної розвідки зі стажем по кілька років. Вони не стали б підставлятися і цей знімок давати, якби на були очевидні або неочевидні сліди підробки. Сліди підробок не виявлено".

 

У свою чергу радник глави МВС Антон Геращенко у своєму Фейсбуці зазначив: "Мій товариш.... розкрив чергову провокацію російських ЗМІ з викривлення реальності.  На цей раз російській публіці вирішили навісити лапшу на вуха про те, що майлазійскій Боїнг збив український винищувач і як доказ вирішили привести нібито супутниковий знімок з космосу".

"Але віри їм немає. Правда і логіка сильніше брехні та брехні", - додав Геращенко. 

Так, користувач Фейсбук Шорр Кан зазначає: на знімку, оприлюдненоу в ефірі - не Боїнг-777-200ЕР.

"Скоріш за все це один з Боїнгів-737. Для порівняння я взяв креслення Боїнга-777-200ЕР і наклав на знімок. Відмінності очевидні", - зазначає він.

Окрім того розмір літака на знімку становить приблизно 900 метрів.

"Висота, яка виходить для масштабу - з якої знято знімок - 85-90 кілометрів. Літак летить на висоті 11 кілометрів, і він 60 метрів довжини. На реальному знімку він повинен бути ну зовсім малесенький", - зазначає Шорр Кан. 

Напис "Малайзія" на реальному знімку борта МН-17 починається просто перед крилом і закінчується на середині крила. На фейку від росіян напис закінчується перед крилом.

Окрім того він зауважує, що сонце на висоті 11 км "світить постійно, оскільки хмари в основному - на висоті 1000-5000 метрів".

У свою чергу користувач Ілля Варламов у своєму ЖЖ зазначає: фото було зроблено з GoogleMaps у 2012 році.

"Ось лише тільки одна зі склейок. ... На фотографії - ймовірно СУ-27, але аж ніяк не МіГ, про який говорять у репортажі. Ось порівняння, зверніть увагу на хвіст. ... На знімку показано місце за 60  км від  справжнього місця катастрофи....  Час, вказаний на знімку, не збігається з часом, коли збили літак (його збили близько 13:21). На знімку з таким часом мала бути ніч". 

 
Фото з ЖЖ zyalt.livejournal.com
 
 

Після виходу репортажа на "Першому каналі" інформацію розповсюдила низка російських ЗМІ, однак пізніше одне з них - Московський комсомолець - повідомлення у себе видалило. 

Пізніше  видання BuzzFeed зв'язалося з людиною, яка надіслала до  Російського союзу інженерів знімок "атаки винищувача на "Боїнг" в Україні", який був показаний в ефірі Першого каналу.

Джордж Білт заявив, що знайшов зображення на інтернет-форумі і не впевнений в його автентичності. 

Білт повідомив, що побачив доповідь РСІ, де в атаці на "Боїнг" звинувачувався український винищувач. Цей висновок відповідав його власним припущеннями, і він прислав першому віце-президенту союзу Івану Андрієвському посилання на сторінку інтернет-форуму, де був опублікований знімок. При цьому Білт чітко вказав, що виявив зображення саме там.

Білт також  зізнався, що засмучений тим, що кадр був показаний на російському телебаченні і це викликало такий широкий резонанс. За словами Білта, він не володіє достатніми знаннями для того, щоб підтвердити або спростувати достовірність зображення, яке доступне в інтернеті з середини жовтня. Сам по собі знімок - "не таке вже й відкриття", сказав він.

Варто зазначити, що фальшивий знімок в ефірі "Першого" з’явився після того, як прем’єр-міністр Австралії Тоні Еббот висловив вимогу до президента РФ Володимира Путіна вибачитися за авіакатастрофу і виплатити матеріальну компенсацію родичам жертв.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування