Словаччина гарантувала: Україна буде з газом - Порошенко

Неділя, 16 листопада 2014, 17:22

Україна отримала гарантії того, що словацькою стороною буде забезпечено постачання реверсного газу.

Такої домовленості досягнуто у ході переговорів між президентами України та Словаччини у Братиславі 16 листопада.

"Ми отримали чіткі гарантії, що питання реверсу і забезпечення України європейським газом будуть чітко виконуватися словацькими партнерами", - заявив Петро Порошенко, повідомляє прес-служба президента.

Для забезпечення надійності реверсних поставок сторони домовилися про створення робочої групи, яка відпрацює систему інтерконнекторів.

За словами Порошенка, йдеться про розширення співпраці та створення хабу із залученням Словаччини, Польщі та Угорщини, "який дозволить зробити газове питання не засобом тиску, а ринковим механізмом".

При цьому Порошенко підкреслив, що ЄС має брати активну участь у цих процесах, адже йдеться про енергетичну безпеку всієї Європи.

Також у ході зустрічі було досягнуто домовленості про допомогу з боку Словаччини у впровадженні реформ.

Йдеться про співпрацю на президентському рівні, а також на рівні керівників урядів та міністерств і відомств.

"Сторони домовилися про проведення одразу після формування нового Кабінету міністрів в Україні спільного засідання урядів, щоб започаткувати міжвідомчу співпрацю, яка допоможе відпрацювати механізми імплементації законодавства до європейських стандартів", - зазначив Порошенко.

Сторони також домовилися про спільний контроль на кордоні, облаштування спільних пунктів пропуску.

"Це буде одним з найефективніших кроків, щоб подолати корупцію на митниці", - заявив Порошенко.

Коментуючи питання про санкції щодо Росії, Порошенко заявив: їх мета не зашкодити східному сусідові України, а зупинити агресію: "Санкції - питання цінностей, безпеки і права".

Як заявив президент Словаччини Андрій Кіска, Словаччина "стоїть і стоятиме на позиції підтримки міжнародних традицій і права у питанні щодо суверенітету та територіальної цілісності України, визнання її права самій вирішувати свій шлях".

"Це -  принципово важливий підхід не тільки для України", - підкреслив Кіска.

Українська правда  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування