Україна може створити вільну економічну зону на Донбасі – Шлапак

Середа, 19 листопада 2014, 11:21

Уряд переглядає свою політику щодо Донецької та Луганської областей, включаючи можливість створення вільної економічної зони в регіоні.

Про це заявив в інтерв’ю у програмі "Перша шпальта" на Першому національному каналі міністр фінансів Олександр Шлапак, повідомляєпрес-служба міністерства.

"Можливо. Можливий і такий варіант. Тобто взяти за взірець те, що було взято у Криму", - сказав Шлапак, відповідаючи на запитання про створення певної економічної зони в цьому районі.

За його словами, влада працює над різними сценаріями, в тому числі, і над таким сценарієм.

"Ми працюємо над різними сценаріями, в тому числі, і над таким сценарієм. Хоча точніше скажу так: ті проекти, які ми напрацьовували раніше і подавали в попередній Парламент, ми все таки виходили з того, що нам вдасться зберегти цей регіон під контролем України. Зараз ми вимушені переглядати свою політику по відношенню до цього регіону", - заявив міністр.

Шлапак нагадав, що урядом на підставі рішення РНБО прийняті спеціальні рішення щодо припинення фінансування цих територій.

"Ми нараховуємо всі виплати, які повинні були б здійснити, але не здійснюємо їх. Зараз ми ведемо відповідні розрахунки, як нам бути в податковій сфері щодо цього регіону. Адже, на жаль, податкові зловживання, які зажди були достатньо поширеними в Україні, на сьогоднішній день, як свідчать дані нашої фіскальної служби, все більше і більше отримують прописку в тих регіонах, які ми не контролюємо", - сказав урядовець.

За його словами, на сьогоднішній день перевірити те, що робиться на території, яка не знаходиться під контролем влади неможливо.

"Ось чому ми зараз активно працюємо над тим, яким чином вибудувати свої і економічні, і фінансові стосунки з цією територією", - підсумував Шлапак.

Як відомо, експерти запевняють, що аналогічний закон призвів до того, що Україна фактично визнала Крим не своєю територією, відмовившись від своїх громадян, які тепер вважаються "нерезидентами".

Такий стан речей вигідний тільки великому бізнесу, наближеному до Януковича і Порошенка, який може не платити податки Україні, користуватися митними пільгами і спокійно себе почувати "в російському Криму".

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування