Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія не подавала заявки і на 8-й "гумконвой", порушує всі норми

Вівторок, 25 листопада 2014, 14:17

Росія не подавала Україні заявок щодо направлення гуманітарного конвою на Донбас.

Про це повідомили речник Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс та речник РНБО Андрій Лисенко.

"Щодо намірів РФ направити на Донбас черговий т.зв. "гумконвой": російська сторона офіційно не зверталася дипломатичними каналами щодо отримання згоди (на перетин кордону)", - цитують Перебийніса у Твіттері МЗС .

"Вкотре підготовка вантажу до відправлення здійснюється без офіційної згоди української сторони, без погодження з "Червоним хрестом", всупереч загальноприйнятій міжнародній практиці, з порушенням законодавства України та раніше досягнутих домовленостей", - заявив він.

Раніше Лисенко заявив на брифінгу: "Офіційних заявок щодо направлення гуманітарного конвою до державних органів влади України не надходило".

"І всі ці гуманітарні конвої, як показав досвід, є тільки підтримкою озброєних людей", - сказав речник РНБО, відповідаючи на запитання журналістів.

"Переважно передаються боєприпаси, якісь сухі пайки для них, зброя і паливо. Для людей, які проживають на території Донецької та Луганської областей під контролем терористів, нічого не передається. Їх просто використовують", - заявив Лисенко.

Журналіст зазначила, що Росія задекларувала, що в 8-му гумконвої будуть будівельні матеріали для відновлення пошкоджених житлових кварталів і харчі для мешканців, – але Україна, на відміну від перших гумконвоїв, нібито сприймає рух конвоїв із Росії як норму і пропускає їх, хоча машини завозять підтримку для терористів, і немає реакції міжнародної спільноти.

Речник РНБО відповів: "Перший гуманітарний конвой, який готувався Російською Федерацією, – з приводу нього були направлені документи як заявка, але навіть представники Прикордонної та Митної служб України, які виїхали на пункти пропуску, не були допущені до огляду цього гумконвою",

"Не було (тоді) передано відповідних документів щодо супроводження, а також було порушено міжнародні норми щодо супроводу гуманітарного конвою на території небезпеки. Цим мають займатися представники Міжнародного комітету Червоного Хреста", - додав Лисенко.

"І за міжнародними нормами гуманітарний конвой не може бути супроводжений військовими особами. А всі гуманітарні конвої, які проходили з території Російської Федерації, вони були суто військовими, тому назвати його гуманітарним язик не повертається", - заявив він.

Речник РНБО наголосив: "Усі конвої ішли з порушенням міжнародних норм надання гуманітарної допомоги".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...