Україна злізла з російської газової голки - Яценюк

Середа, 26 листопада 2014, 13:02

Прем’єр Арсеній Яценюк вважає, що Україна значною мірою зменшила залежність від російського газу.

Про це він заявив під час відкриття засідання Кабміну в середу.

"Ми злізли з російської газової голки. Не повністю, так. Ну, навіть Європа не може повністю звільнитися від російської газової залежності. Але разом з нашими європейськими і американськими партнерами ми на 60% замістили постачання природного газу з Росії на постачання природного газу з країн-членів Європейського Союзу", – сказав він.

Також Яценюк нагадав, що в червні Україна відмовилася від російської тимчасової "знижки" на газ, яка би пізніше все рівно призвела до ціни в 500 доларів за 1000 кубометрів, завдяки чому зекономила 500 млн доларів.

"Тому що той газ, який ми купуємо у європейських партнерів, дешевший, ніж той, який ми би мали купувати в росіян", – додав Яценюк.

Також він запевнив, що Україна і надалі збільшуватиме обсяги реверсу газу з ЄС, будувати нові газопроводи та вживати інші заходи для диверсифікації постачання газу.

За його словами, для цього вже укладені низка контрактів, зокрема – з компанією Statoil, а також німецькими і французькими компаніями.

Яценюк також повідомив, що Україна у 2014 році знизила споживання газу на 20% у порівнянні з 2013 роком.

Крім того, він виразив надію, що у новому парламенті буде менше енергетичне лобі, ніж було у минулому, що дозволить зробити власний видобуток газу в Україні більш прозорим.

Також Яценюк запевнив, що уряд разом з європейцями продовжить фінансування програм утеплення будинків і встановлення лічильників.

"Тому наш шлях з енергетичної диверсифікації і зменшення залежності від Росії є успішним і буде далі продовжуватися", – впевнений прем’єр.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...