Із Мінкульту йде заступниця Нищука Островська-Люта

Середа, 10 грудня 2014, 12:01

Олеся Островська-Люта, із молодого покоління фахівців-політиків, звільняється з посади першого заступника міністра культури.

"Завершую роботу на посаді першого заступника міністра культури", - повідомила вона у Facebook.

"Сподіваюся, новий міністр продовжить почате раніше: розчищати "авгієві конюшні" в охороні спадщини (ми пройшли відсотків 10-15 шляху), випрацьовувати довгострокову стратегію для культури, приєднатися до Креативної Європи, переконати парламент і заснувати Український культурний фонд, налагоджувати професійну комунікацію між музеями. І так далі", - зазначила вона.

У колонці для "Української правди. Життя" Островська-Люта написала: "Кожна зміна уряду в Україні означає втрату інституційної тяглості… Є імовірність швидкого згортання хороших починань".

Вона зазначила, що Мінкультури України у співпраці з незалежним фаховим середовищем, міжнародними партнерами і представниками Міністерства культури й національної спадщини Грузії розробляє культурну стратегію України до 2025 року.

"Змінити підходи до підтримки культури в країні, оновити інфраструктуру, заснувати якісно нові й такі потрібні інституції, можна лише на основі широкого фахового консенсусу. Відсутність обговорення і відносно стійкого консенсусу не дозволяє зробити жодних тривалих ґрунтовних змін", - зазначила Островська-Люта.

"Вони завершуються зі зміною влади або торпедуються самою ж культурною спільнотою", - додала вона.

Островська-Люта проаналізувала низку досягнень, які здійснило Міністерство культури на чолі з колишнім керівником Євгеном Нищуком.

Зокрема, Мінкультури реорганізувало Науково-методичну й Експертну раду з питань охорони пам’яток. До обох рад запрошено незалежних фахівців, їх голови та заступники голів обиралися з числа самих членів рад голосуванням.

Островська-Люта зазначила, що Науково-методична рада розглядала, зокрема, питання реставрації і зведення допоміжних будівель Замку Річарда на Андріївському узвозі у Києві.

"Крім підвищення ваги і незалежності колегіальних фахових органів, Міністерство розробило і отримало погодження уряду щодо законопроекту Про введення мораторію на будівництво об’єктів в охоронних (буферних) зонах та на прилеглих територіях об’єктів всесвітньої спадщини, історично сформованих у населених пунктах, внесених до Списку історичних населених місць України", - додала вона.

За її словами, в разі ухвалення цей закон "поставить під контроль фахівців забудову в історичних ареалах міст, дозволить викорінити часом мародерську забудову", тому важливо продовжити супровід цього законопроекту в парламенті.

"Мінкультури також почало перегляд – імовірно – зайвих ланок у ланцюжку погоджень. Наприклад, дозволи на рекламу: це питання набагато ефективніше вирішувати чітким зонуванням та інспекціями, а не погодженням згори", - додала Островська-Люта.

Вона повідомила, що в Управлінні охорони культурної спадщини Мінкультури розробляють алгоритм розміщення реклами на пам’ятках, спираючись на досвід Німеччини і Польщі.

"Найближчим часом Україна зможе підписати угоду на приєднання до основної європейської платформи підтримки культури Креативна Європа за символічний внесок в 1 євро. За інших обставин такий внесок від країни міг би скласти 200 тис. євро. Угода – вже в стінах Міністерства і над її адаптацією вже почала роботу українська сторона", - написала, серед іншого, Островська-Люта.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування