Венеціанська комісія розповіла про недоліки люстрації

Субота, 13 грудня 2014, 10:50

Венеціанська комісія схвалила думку про український закон про люстрацію, однак зазначила низку серйозних недоліків у цьому документі.

Про це йдеться у тимчасових висновках, схвалених Комісією на засіданні 12 грудня.

"Люстрація не є порушенням прав людини сама по собі, оскільки демократична держава уповноважена вимагати від державних службовців бути відданими конституційним принципам, на яких вона грунтується", - наголошується в документі.

"Разом з тим люстрація має дотримуватися чесного балансу між захистом демократичного суспільства з одного боку, і захистом індивідуальних прав з іншого ... Хоча в законі про люстрацію і виписано загальні принципи люстраційного процесу, проте сам закон цих принципів не дотримується", - зазначили у Венеціанській комісії .

Один з таких принципів - чітке встановлення часових меж як щодо реалізації закону, так і щодо часу, до якого він відноситься. У документі наголошується, що рішення застосовувати закон щодо тих, хто працював на вищих державних посадах в радянський час і до Майдану 2004 року викликає багато запитань.

На думку експертів, люстрація має доповнювати інші засоби правосуддя, але не замінювати їх, при цьому люстрація не може бути належним засобом боротьби з корупцією.

Також наголошується необхідність перегляду списку посад, які підлягають люстрації з тим, щоб до списку входили тільки ті посади, які можуть являти собою значну небезпеку прав людини та демократії.

"Провина має бути доведена у кожному окремому випадку, а не може матися на увазі лише на основі приналежності до тієї чи іншої категорії чиновників. У зв'язку з цим необхідний перегляд критеріїв люстрації", - наголошується у документі ВК.

На думку експертів, закон про люстрацію має передбачати гарантії чесного судового процесу, в ході якого рішення про люстрацію має бути призупинено до остаточного рішення.

Комісія також запропонувала позбавити Мін'юст відповідальності за здійснення люстрації, і створити для цього спеціальну незалежну комісію з активним залученням громадянського суспільства.

За пропозицією ВК, інформація про осіб, які потрапили під люстрацію, повинна публікуватися тільки після фінального рішення суду.

Як відомо, раніше в Комісії заявили, що орган, відповідальний за люстрацію, має бути відділений від Міністерства юстиції.

Разом з тим президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо заявляв, що новий закон про люстрацію повинен бути готовий протягом трьох місяців.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування