У затримці "Мінська 2" Лавров звинувачує Київ - не хоче, мовляв, говорити з бойовиками

Вівторок, 16 грудня 2014, 17:06

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що відстрочка з організацією нової мінської зустрічі по Україні пов'язана з небажанням Києва обговорювати економічні проблеми регіону з "представниками" так званих "ДНР" та "ЛНР".

Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу France 24, повідомляє російський "Інтерфакс".

"Наскільки я розумію, причина затримки скликання мінської зустрічі знаходиться в прямій ув'язці з наміром представників Донецька та Луганська включити до порядку денного не тільки обговорення припинення вогню і питання про обмін заручниками. Зараз сторони обговорюють їх кількість, уточнюють список" , - сказав Лавров.

"Представники ДНР і ЛНР також хочуть - і я вважаю це дуже важливим - почати обговорення економічних аспектів, що містяться в Мінському протоколі, які передбачають відновлення економічної взаємодії. Наскільки я розумію, зараз київська влада поки не висловлюють готовність обговорювати економічні проблеми", - додав міністр РФ.

За словами Лаврова, у Москви така позиція Києва "викликає певну стурбованість".

На питання про те, чи не вважає він, що сторони в першу чергу повинні зосередитися саме на припинення вогню, Лавров відповів, що "припинення вогню є абсолютним пріоритетом - люди не повинні гинути".

"У той же самий час їм потрібні умови для життя. Тому сторонам необхідно почати обговорювати соціально-економічні проблеми, відновити економічну взаємодію між регіонами півдня-сходу і рештою України. Це абсолютно необхідно", - продовжив глава МЗС РФ.

"Ми хотіли б зрозуміти, навіщо президент України Петро Порошенко підписав указ, спрямований на фінансову, економічну і соціальну ізоляцію південно-східних районів країни", - заявив російський міністр.

Лавров також ствердно відповів на питання про те, чи закликає Росія Порошенка переглянути це рішення.

"Президент Росії Володимир Путін направив українському лідеру Петру Порошенку саме такий сигнал в ході останньої телефонної розмови", - сказав він.

Відповідаючи на питання про те, чи розраховують у Москві, що український лідер прислухається до цього заклику, глава МЗС РФ заявив:

"Ми віримо, що він повинен бути зацікавлений у вирішенні питань, що хвилюють більшу частину населення країни".

Лавров заявив, що бачить причини для обережного оптимізму у врегулюванні української кризи.

"Причини для обережного оптимізму є", - заявив він.

Як відомо, український уряд не фінансує території, підконтрольні терористам.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк підкреслював неможливість доставки грошей на тимчасово окуповану територію, оскільки вони там розкрадаються бойовиками.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування