Штаб Ахметова попросив Порошенка проконтролювати ситуацію з гумдопомогою

Середа, 17 грудня 2014, 17:54

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова звернувся до президента України Петра Порошенка із закликом взяти під особистий контроль ситуацію з доставкою їхньої гуманітарної допомоги до Донецької та Луганської областей.

Про це йдеться у зверненні штабу на ім'я глави Української держави.

"Звертаємося до вас як до гаранта Конституції із проханням: 1. Узяти під особистий контроль ситуацію, що склалася із доставлянням гуманітарної та благодійної допомоги до Донецької та Луганської областей. 2. Забезпечити сприяння для безпечного доставляння всієї гуманітарної та благодійної допомоги, призначеної для мирних жителів Донецької й Луганської областей", - сказано в заяві.

Також у Гуманітарному штабі закликають Порошенка взяти участь у процесі вироблення єдиних і прозорих правил та механізмів доставляння гуманітарної і благодійної допомоги всередині України.

"Такі правила зможуть забезпечити достатній обсяг допомоги, а також не призведуть до монополізації цього процесу", - переконані у штабі.

У гуманітарному штабі висловили упевненість, що такі дії глави держави продемонструють жителям України та міжнародним партнерам безумовне дотримання правових норм і міжнародних зобов'язань України. А також зможуть запобігти гуманітарній катастрофі в містах Донецької та Луганської областей.

Окрім цього, штаб нагадав, що 16 грудня о 19:00 на блокпосту біля н. п. Гаврилівка Покровського району Дніпропетровської області стався інцидент.

"Гуманітарний рейс штабу Ріната Ахметова у складі 21 машини з продуктами харчування прямував із Дніпропетровська до Донецька. Група озброєних людей, які назвалися представниками "Правого сектора", зупинили рейс і, погрожуючи зброєю, змусили представника штабу Дениса Денисенка дати команду розвернути машини з продуктами. Ці дії супроводжувалися пересмикуванням затворів автоматів, що було сприйнято як погроза фізичної розправи", - зазначають у штабі.

У Гуманітарному штабі стверджують, що представники "Правого сектора" "не оглядали вантаж, не перевіряли документи", а заявили, що "не пропустять будь-яку гуманітарну допомогу в принципі".

У штабі додали, що 16 грудня з 14:00 до 16:00 представники ДСНС України та ОБСЄ у присутності журналістів здійснили повторний моніторинг та опломбування машин із зупиненим гуманітарним вантажем. "Тому дії щодо самого гуманітарного вантажу й людей, які його супроводжували, вважаємо порушенням закону", - заявляють у штабі.

У зв'язку з інцидентом Гуманітарний штаб звертається до Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України "вжити рішучих дій щодо встановлення винних у протиправних діях і притягнення їх до відповідальності".

Як відомо, раніше добровольчі батальйони затримали 21 з 22 вантажівок з гуманітарною допомогою від Фонду Ріната Ахметова, які їхали до людей, що проживають на непідконтрольній Україні території Донбасу.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News