Путін не проти, якщо Ходорковський продовжить займатися політикою

Четвер, 18 грудня 2014, 11:57

Президент Росії Володимир Путін заявив, що не проти того, щоб помилуваний ним опозиціонер Михайло Ходорковський продовжував займатися політикою.

Про це він сказав на прес-конференції в Москві.

"Я коли рішення ухвалював про помилування, відштовхувався не від того, буде він чи не буде займатися політикою. Це його вибір. І він має право це робити так само, як будь-який інший громадянин Російської Федерації, якщо відповідає критеріям, за якими в тому числі можна обиратися на найвищі посади в країні", - зазначив Путін.

Він додав, що помилував Ходорковського в тому числі через те, що була хвора мама опозиціонера.

"Я ні про що не шкодую, і думаю, що я вчинив абсолютно правильно", - сказав Путін.

Сам Ходорковський прокоментував цю заяву у своєму Twitter.

"Дав попрощатися з мамою. Це правда. Сім'ю не дав чіпати - правда. Тому політичний опонент, а не ворог. Нехай радикали мене й лають", - написав він.

Як відомо, Путін підписав указ про помилування Михайла Ходорковського 20 грудня 2013 року.

Екс-голова ЮКОСа Ходорковський мав вийти на свободу у серпні 2014 року.

Але 19 грудня 2013 року Путін сказав журналістам, що Ходорковський попросив про помилування, бо в нього хвора мати.

Ходорковський був арештований у 2003 році. У 2005 році він був визнаний російським судом винним у шахрайстві й інших злочинах, а у 2010-2011 роках був засуджений, зважаючи на нові обставини.

Правозахисна організація "Міжнародна амністія" присвоїла Ходорковському і його колезі Платону Лебедєву статус "в'язнів совісті".

Європейський суд із прав людини у травні 2011 року констатував процедурні порушення під час арешту Ходорковського, факти приниження людської гідності при утриманні під вартою під час попереднього та судового слідства, а також під час розгляду скарг на утримання під вартою.

При цьому ЄСПЛ не побачив незаперечних доказів політичної мотивації влади в кримінальному переслідуванні Ходорковського.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування