Порошенко хоче, щоб РНБО вирішила питання координації доставки гумдопомоги

Четвер, 18 грудня 2014, 15:54

Президент Петро Порошенко дасть доручення Раді національної безпеки і оборони врегулювати питання координації та контролю гуманітарних вантажів.

Про це заявила на брифінгу в четвер депутат, уповноважений президента з урегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Президент України дасть доручення секретарю РНБО і Раді національної безпеки і оборони якнайшвидше вивчити ситуацію, яка відбувається з гуманітарними місіями, і прийняти рішення (щодо координації та контролю пересування гуманітарних вантажів)", - заявила Геращенко.

Вона пояснила, що пересування і доставка гуманітарних вантажів повинна бути скоординована і проходити в рамках закону.

"Дуже важливо, щоб українська держава знало про те, що передають на територію, підконтрольну бойовикам, і знало, що цей вантаж має виключно гуманітарний характер", - зазначила депутат.

Вона також підкреслила, що представники української влади повинні також бути впевнені, що гуманітарний вантаж, який доставляється українським громадянам на територію, підконтрольну бойовикам, дійде до адресата і потрапить в руки найбільш нужденним.

Геращенко також нагадала, що існує домовленість про необхідність залучення міжнародних організацій таких як Червоний Хрест, ОБСЄ, ООН для того, щоб вони сприяли створенню гуманітарного коридору, по якому можна було б доставити гуманітарний вантаж на території, підконтрольні бойовикам.

За її словами, у разі неможливості створення такого коридору можна було б забезпечити приїзд з території, що не контрольованої владою, керівників установ, в яких перебувають представники незахищених верств населення, щоб ті вивезли гуманітарний вантаж.

Геращенко підкреслила, що Україна в змозі забезпечити продуктами харчування і товарами першої необхідності людей, які знаходяться на території, підконтрольній бойовиками, проте ключовим залишається питання безпеки.

Вона нагадала, що з серпня українська влада намагалася доставити на цю територію гуманітарні вантажі.

За її словами, в даний час товари, необхідні людям, що знаходяться на цих територіях, доставляють волонтери.

Геращенко також зазначила, що питання гуманітарної ситуації на території, підконтрольній бойовикам, має стати однією з тем плануються мінських консультацій.

Як відомо, раніше добровольчі батальйони затримали 21 з 22 вантажівок з гуманітарною допомогою від Фонду Ріната Ахметова.  Вони звинувачують фонд оліграха в постачанні терористів.

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова звернувся до президента України Петра Порошенка із закликом взяти під особистий контроль ситуацію з доставкою їхньої гуманітарної допомоги до Донецької та Луганської областей.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:06
Інтерв'юВ.о. міністра спорту: Якщо взяти абсолютне значення, то кількість заброньованих футболістів – це невелика частина
08:58
Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник РФ – носій ракет Х-22
08:55
фото, доповнено Ракетний удар росіян: у Дніпрі 2 загиблих, у Синельниковому – 6, серед них 2 дітей
08:32
Росіяни намагаються прорвати оборону ЗСУ на 6-ти напрямках: за добу 82 боєзіткнення
08:17
Речницю Сил оборони півдня Гуменюк звільнили
08:14
ЗСУ знешкодили ще 870 окупантів, знищили 9 танків та 21 артсистему – Генштаб
08:14
Туск закликав фермерів зупинити блокаду кордону України: "Вирішується доля війни"
07:43
CNN: США не підтримали Ізраїль, який вдарив у відповідь по Ірану
07:10
фото, відео, доповнено У Росії впав бомбардувальник-ракетоносець Ту-22М3
06:25
У Дніпрі влучання: горить багатоповерхівка, дев'ятеро постраждалих. В області загинула жінка
Усі новини...