Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Розенко розповів про "дірку" в Пенсійному фонді і варіанти її закриття

Вівторок, 23 грудня 2014, 13:58

Міністр соціальної політики Павло Розенко оцінює дефіцит Пенсійного фонду в 2015 році у 90 мільярдів гривень.

Про це він сказав у Верховній Раді, представляючи законопроект щодо реформування загальнообов'язкового соціального страхування та легалізації фонду оплати праці.

"В наступному році бюджетна дотація Пенсійному фонду України буде складати 90 мільярдів гривень. Це той клубок проблем, який тягнеться із року в рік", - сказав міністр.

"Саме ці 90 мільярдів гривень нам потрібні лише для того, щоб зберегти й виплачувати вчасно пенсії виключно в тих мізерних розмірах, які сьогодні мають українські громадяни. Якщо ми говоримо про хоча б невеличке збільшення пенсій, це одразу призводить до автоматичного збільшення дефіциту бюджетного фонду", - сказав Розенко.

За його словами, є два виходи з цієї ситуації. Першим, простим, уже скористалися в 2011 році – і він не дав результату: збільшення пенсійного віку, збільшення стажу на 10 років, урізання виплат чорнобильцям, науковцям, пенсіонерам та іншим – але через 3 роки дефіцит Пенсійного фонду не лише не зменшився, а й ще зріс.

"Тому ми не будемо йти цим шляхом. Ми підемо, можливо, більш ризикованим шляхом", - сказав Розенко і зазначив, що йдеться про виведення зарплат із "тіні".

"Сьогодні на тіньовому ринку праці виплачується щорічно приблизно 200 мільярдів гривень тіньової заробітної плати, з якої ні копійки не потрапляє у Пенсійний фонду. Якщо брати так механічно, 70 мільярдів гривень щороку лише від цього недоотримує Пенсійний фонд. Приблизно 30 мільярдів недоотримують місцеві бюджети", - заявив міністр.

"Хто в цьому винен? Держава. Ми намагаємось сьогодні (цю проблему) зняти", - сказав він

За словами Розенка, законопроект, який він представляє, містить три основних моменти, один із яких – поступове зниження ставки єдиного соціального внеску.

"У 2015 році ставка ЄСВ складатиме на розмір заробітної плати, що перевищує дві мінімальні заробітні плати, на рівні 25%, потім вона буде зменшуватися до 20% і з 1 січня 2017 року ми пропонуємо зафіксувати ставку на рівні 15%. Це непростий крок, але вкрай необхідний в нинішній ситуації", - сказав Розенко.

Другий блок закону – реформування фондів соціального страхування і руйнування корупційної моделі соціального страхування.

Ідеться про злиття двох фондів – Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і Фонду соціального страхування від тимчасової втрати працездатності.

"Це дасть нам додатковий ресурс для здійснення виплат прямо громадянам… і ресурс приміщень, техніки… після оптимізації фондів", - вважає Розенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування