Рада розширила повноваження РНБО

Четвер, 25 грудня 2014, 09:24

Верховна Рада ухвалила новий закон про Раду національної безпеки та оборони в цілому.

"За" проголосували 253 депутати.

В документі враховано поправки комітету.

Цим законом розширюються провноваження Ради національної безпеки та оборони. Як відомо, у вівторок Рада не змогла прийняти цей закон та відправила його на повторне друге читання.

Депутати з різних фракцій виступали проти цього закону, побоюючись, що РНБО отримає надто широкі повноваження. Особливо їх турбувала норма про те, що рішення РНБО будуть вводитися в дію указом президента і будуть обов’язковими до виконання всіма органами виконавчої влади.

Внесення цього законопроекту і голосування у четвер викликало обурення у деяких депутатів. До трибуни підійшли зокрема Сергій Лещенко, Борислав Береза і заблокували трибуну. Після бурхливого обговорення, депутати врешті решт розійшлися.

 Фото - Громадське

Рада продовжує роботу.

Згідно з ухваленим законом, в статтю про правові основи діяльності РНБО включається норма, що Радбез затверджує регламент своєї роботи, який разом із законом "Про Раду національної безпеки і оборони" встановлює порядок роботи РНБО.

До компетенції РНБО закон вводить координацію і контроль діяльності органів влади у сфері протидії корупції, гарантування громадської безпеки і боротьби із злочинністю. Зміни припускають, що РНБО зможе не лише подавати пропозиції президентові, але і приймати рішення з низки питань: визначення стратегічних національних інтересів України, удосконалення системи забезпечення нацбезпеки і організації оборони, реорганізації і ліквідації органів виконавчої влади в цій сфері, проект державного бюджету щодо статей, пов'язаних з гарантуванням нацбезпеки і оборони.

Крім того, Радбез зможе приймати рішення і з питань заходів політичного, економічного, військового, інформаційного, іншого характеру відповідно до масштабу потенційних і реальних загроз національним інтересам України, а також "з питань оголошення стану війни, загальної або часткової мобілізації, введення воєнного або надзвичайного стану". РНБО також зможе приймати рішення щодо невідкладних заходів з вирішення кризових ситуацій, які загрожують національній безпеці.

Передбачається, що у разі дострокового припинення повноважень президента України виконання обов'язків глави РНБО покладається на голову Верховної Ради, а не на прем'єр-міністра, як це було раніше.

Нова редакція закону про РНБО передбачає, що членами Радбезу, окрім встановленого складу, можуть бути особи, визначені президентом.

Згідно із законом, апарату Радбезу присвоюється статус юридичної особи. "Рішення РНБО, введені в дію указами президента України, є обов'язковими для виконання органами виконавчої влади", - зазначено в законопроекті.

Згідно із запропонованими змінами, секретар РНБО здійснює в період між засіданнями Радбезу координацію і контроль за виконанням рішень РНБО в сферах державної безпеки, правоохоронної діяльності, боротьби з корупцією, у військовій сфері і сфері безпеки державного кордону України і ряду інших сфер.

Секретар Радбезу організовує роботу Ставки Верховного Головнокомандувача у разі її створення; бере участь в розгляді пропозицій по кандидатурах на посади в органах держвлади, діяльність яких пов'язана з питаннями нацбезпеки і оборони України, які призначаються на посаду президентом або за узгодженням з главою держави; вносить на розгляд президента пропозиції щодо призначення і звільнення керівництва військових формувань, правоохоронних органів.

Крім того, секретар РНБО вносить на розгляд Радбезу пропозиції щодо законопроекту про державний бюджет України по статтях, пов'язаних із забезпеченням національної безпеки і оборони.

Зміни передбачають, що повноваження заступників секретаря РНБО визначає не президент України, а секретар Радбезу, який також вносить главі держави пропозиції щодо призначення своїх заступників.

Українська правда, "Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News