Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Польща евакуює із зони АТО українців польського походження

Вівторок, 13 січня 2015, 10:02

Польща у вівторок евакуює з України 178 українців польського походження, що виїхали із зони проведення антитерористичної операції.

Про це повідомив журналістам речник Міністерства закордонних справ Польщі Марцин Войцеховський в Міжнародному аеропорту "Харків", передають Українські новини.

"Сьогодні на 5 літаках військово-транспортної авіації Збройних сил Польщі вони будуть евакуйовані до Польщі", - зазначив він.

У кожному літаку - 40 місць. Як заплановано, три з них вилітають вранці, ще два - в другій половині дня.

При цьому Войцеховський наголосив, що акція має виключно гуманітарний характер.

Він нагадав, що спочатку грудня в Донецьку було застрелено громадянина Польщі Казімежа Врубеля, який проживав у Донецьку з початку 80-х років. Це підштовхнуло до організації такої акції.

"Ми проінформували людей через Генеральне консульство Республіки Польща в Харкові, через лідерів польських організацій Донбасу, через римсько-католицькі парафії на цій території", - сказав він.

Спочатку 205 осіб заявили про свою зацікавленість в евакуації, але остаточне рішення виїхати до Польщі прийняли 178 осіб.

Близько 100 евакуйованих мають "Карту поляка", яка дає право на роботу в Польщі та ряд привілеїв. Решта - члени їх сімей.

Близько 60 осіб - діти, віком від кількох місяців до 18 років. Більшість народилися в Україні, але мають польських предків. Кілька людей - громадяни Польщі.

Люди вирушають на військовий аеродром Мальборк в північній Польщі. Вони житимуть на турбазах і в готелях північного сходу Польщі.

Програма має тимчасовий характер, вона запланована на півроку.

"Що буде далі - це залежить від розвитку подій, у тому числі на Сході України. З нашого боку ми будемо робити, щоб вони максимально адаптувалися в Польщі", - зазначив Войцеховски.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування