Депутати зробили крок до судової реформи

Вівторок, 13 січня 2015, 10:28

Верховна Рада взяла за основу два законопроекти в рамках судової реформи – варіант президента Петра Порошенка та проект депутатів, який презентувала віце-спікер Оксана Сироїд.

Так за президентський проголосували 288 депутатів.

За проект Сироїд, Сотник, Журжія, Ємця і Крулька проголосували 246 депутатів.

Також вирішено створити робочу групу, яка має підготувати до другого читання один узгоджений законопроект.

Крім того, голова профільного комітету Руслан Князевич попросив всіх виступаючих направляти поправки до комітету для напрацювання єдиного закону.

Президентський проект закону регулює питання призначення суддів, їхньої переатестації, введення кваліфікаційних класів, регулює питання дисциплінарної відповідальності, збільшується кількість членів Вищої кваліфікаційної комісії, яка і має проводити переатестацію та контроль за діяльністю суддів.

Законопроект депутатів пропонує усунути президента та ВР від процесу переведення, підвищення суддів, прибирається обов’язкова участь президента у приведенні суддів до присяги. проект запроваджує поступову ліквідацію системи господарських судів.

Проект пропонує замінити Вищу кваліфікаційну комісію Кваліфікаційно-дисциплінарною з іншою структурою: там будуть комісії з попереднього вивчення скарг, дисциплінарна та кваліфікаційна комісії. Крім того, пропонується, що кількість членів комісії становитиме 11. В цьому проекті немає пропозиції про визначення кваліфікаційних класів суддів.

Проект також запроваджує механізм, який не дозоляє суду повернути заяву через непідсудність чи не належність до юрисдикції суду – установа сама має передати заяву до належного суду.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування