Московський Червоний хрест: Гаага прийняла скаргу на дії українців на Донбасі

Середа, 14 січня 2015, 12:49

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі прийняв заяву московського відділення Червоного Хреста про злочини, нібито вчинені представниками України на Донбасі.

Про це заявив голова відділення московського "Червоного хреста" Ігор Трунов в ефірі LifeNews.

"Процедуру розпочато, один пакет документів ми відправили, другий ще не встигли... Ми відправили 30 грудня, не очікували, що так швидко "машина" прокрутиться. Сьогодні (13 січня) прийшла відповідь, що все прийнято, почато комунікацію. А в нас зараз, після конвою в Луганську область, куди ми відвезли гуманітарні вантажі в дитячі будинки, готовий ще один пакет документів", - заявив він.

"Ми зараз уже за цією адресою, це ж досьє ще доповнимо пакетом доказів. Ми ці докази на сайти не виставляли, тому що там жах, розумієте? Не етично…", - сказав Трунов.

Він зазначив, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі розглядає персональну відповідальність – "це не відповідальність держави, а персонально посадових осіб, які віддавали ті чи інші накази".

"Якщо ми говоримо про те, що створено штучні ситуації голоду й тиску голодом, то ці рішення, звісно, приймав нині чинний президент України Порошенко. Він є головнокомандувачем і він, у принципі, основна особа, яка несе відповідальність", - заявив Трунов.

На запитання, чи треба карати тільки чиновників, чи будуть скарги також на військових, адже "ДНРівець" Олександр Захарченко звинувачував щонайменше 400 українських військових у "злочинах", представник МКК сказав, що із чиновників треба просто почати, тоді як військові виконували наказ.

"Виконання незаконного наказу кримінально карається, але… Стріляв по людях, звісно, не Порошенко, але все ж таки він віддавав наказ і розумів, куди ця стрільба буде вестися, якими методами буде тиск і так далі…", - сказав Трунов.

"Звісно, в нас є слабке місце: ми, все ж таки, не Слідчий комітет, ми "Червоний хрест" – і ми оперуємо тільки тією інформацією, яка до нас надходить", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування