Після оголошення Януковича в розшук Інтерполом Росія зобов’язана його видати – ГПУ

Середа, 14 січня 2015, 14:25

Після оголошення колишнього президента Віктора Януковича в розшук по лінії Інтерполу Росія зобов’язана затримати його і видати Україні.

Про це в коментарі "Радіо Свобода" заявив старший помічник генпрокурора України з особливих доручень Валерій Карпунцов.

"В даному випадку ті країни, які є учасниками міждержавних угод, що регулюють діяльність міжнародного поліцейського офісу Інтерполу, вони повинні – у разі виявлення цих осіб – доставляти їх на вимогу правоохоронних органів України чи надавати допомогу у доставленні їх до України до компетентних органів", – сказав він.

Росія є членом угоди Інтерполу і за міжнародними нормами повинна відгукнутися на запит і затримати Януковича та інших колишніх чиновників, які  розшукуються організацією.

Карпунцов також пояснив, що Інтерпол приймав рішення про оголошення Януковича та інших чиновників у розшук так довго через перевірку, чи не є це політичним переслідуванням.

Також він додав, що в Україні заарештровано майна, рахунків, корпоративних прав та іншої власності розшукуваних колишніх високопосадовців на загальну суму понад два мільярди доларів.

"А стосовно того, що іноді порушують питання, що та чи інша власність не була під обтяженням – таке також може бути. У разі, якщо це майно зареєстроване на підставних осіб і в системному зв’язку слідчими не встановлене було. Можливі такі варіанти, але вони є поодинокі, вони не є системними", – додав він.

Також Карпунцов запевнив, що в майбутньому будуть оголошені в розшук і інші колишні чиновники часів Януковича.

"Знаєте, у нас же в даному от випадку оголошення в розшук і висунення так званих "червоних карток" іде в рамках розслідування розкрадання державних коштів. А ще є досить багато інших кримінальних проваджень, головне з них – це створення злочинної організації колишнім президентом Януковичем і узурпації влади в Україні, що призвело, ви знаєте, до яких наслідків трагічних у нашій державі", – сказав радник.

Як відомо, Янукович, Азаров та низка інших колишніх чиновників були оголошені в розшук по лінії Інтерполу 12 січня. У Росії, тим не менше, заявили, що не видадуть Януковича Україні навіть попри запит Інтерполу.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування