Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Могеріні пропонує знімати санкції з Росії, якщо та виконає Мінські угоди

Четвер, 15 січня 2015, 09:51

Санкції ЄС проти Росії повинні бути розподілені на два пакети: заходи, пов'язані з анексією Криму, та інші, пов'язані з "дестабілізацією східної України".

Про це йдеться документі, надісланому Високим представником ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федерікою Могеріні міністрам закордонних справ країн ЄС напередодні їх засідання в понеділок, повідомляє EUobserver.

Зокрема, як зазначається, санкції, пов'язані з Кримом, такі як чорні списки чиновників низького рівня і заборона на інвестиції ЄС повинні "залишатися в силі до тих пір, поки анексія зберігається".

Водночас, економічні санкції щодо російських банків і енергетичних компаній, можуть бути "пом'якшені", якщо Росія дотримуватиметься мінських угод про припинення вогню, перестане втручатися у відносини Україна-ЄС, і постачатиме газ до  Європи.

Проте документ Могеріні, як зазначається, є досить невиразним щодо ступеню відповідності реакції ЄС.

З одного боку згадується "повна реалізація" мінських угод в якості умови.

Проте в інших частинах документу говориться про "вибірковий і поступовий" відкат санкцій "пропорційно мірі, в якій Росія відреагує", або у відповідності з "ефективними кроками, які піддаються перевірці".

Окрім того документ передбачає початок "неформального діалогу" між інститутами ЄС і Євразійським економічним Союзом щодо технічних питань, які ведуть до "встановлення офіційних відносин".

Також мова йде про зустрічі на рівні Росія-ЄС щодо енергетичних питань, візового діалогу, переговори щодо змін клімату, обміну студентами тощо.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Європейський парламент у резолюції, яку мають розглянути в четвер, пропонує посилити санкції проти Російської Федерації, а також впровадити чітку систему індикаторів, за виконання яких буде можливе зняття існуючих санкцій.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування