Захарченко: Наказ про розгін першого Майдану - це вигадка журналістів

Понеділок, 19 січня 2015, 16:12

Соратник Януковича Віталій Захарченко, розшукуваний за підозрою в причетності до масових вбивств на Майдані, заявив, що наказ розігнати Євромайдан 30 листопада 2013 - це "вигадка журналістів".

Про це пише російське видання "Новая газета".

Міністр-втікач залишається громадянином України, але не боїться того, що його видадуть колишнім колегам або міжнародної поліції. Захарченко вже перестрахувався:

"У мене громадянство РФ, я отримав відповідний паспорт громадянина РФ. Так, дійсно, мені запропонували роботу і я зараз працевлаштований в компанії, в державній компанії "Ростехнології" старшим консультантом".

Під час візиту в Севастополь 16 січня колишній український чиновник зустрівся з двома сотнями людей, в основному "беркутівцями" та членами їх сімей.

"Ми надаємо юридичну допомогу, в тому числі і співробітникам нашої системи, потребують захисту", - сказав Захарченко, ймовірно, маючи на увазі силовиків, яких в Україні підозрюють у побитті та розстрілі демонстрантів на Майдані.

Спілкуючись з журналістами, екс-міністр повторював, як мантру: Україна стала розмінною картою у геополітичній боротьбі, опозиція захопила владу шляхом збройного перевороту і в країні йде громадянська війна.

При цьому Захарченко зняв з себе відповідальність за розгін мирної демонстрації 30 листопада 2013 в центрі Києва.

"Наказ про розгін першого Майдану - це вигадка журналістів. Його в принципі теж не існувало. Стояло питання, відповідно до рішення суду, очистити для проїзду частину вулиці Інститутській, яка була забарикадовані..." - сказав він.

Колишній український силовик стверджує, що під час Євромайдану не отримував консультацій російських спецслужб і не озброював міліцію для розгону демонстрантів.

"На охорону громадського порядку працівники міліції виходили без табельної зброї і тим більше без автоматів... Наказу на застосування зброї в принципі не існувало", - стверджує Захарченко.

Євромайдан, за його словами, навпаки, був "озброєний до зубів: спочатку мисливською зброєю, а потім - пістолетами і автоматами з-за кордону".

Зараз Захарченко постійно живе з родиною в Москві. З колишнім шефом - Віктором Януковичем - тісних стосунків не підтримує, відзначає російська газета.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування