Глава МЗС РФ розповів, чому Росія порушує Будапештський меморандум

Середа, 21 січня 2015, 11:19

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росія не підписувалася в Будапештському меморандумі "підтримувати втручання ззовні у справи України".

Про це він сказав у Москві під час прес-конференції. Відповідаючи на запитання французької журналістки щодо виконання Росією Будапештського меморандуму та договору про дружбу з Україною.

Лавров заявив, що Росія підтвердила неодноразово "вустами президента та інших російських представників, що ми за вирішення проблем південного сходу в рамках територіальної цілісності України".

При цьому він заявив, що питання про Крим було вирішене на основі міжнародного права.

"Що стосується Будапештського меморандуму, в ньому ми зобов'язалися поважати суверенітет і територіальну цілісність України. Ми там не підписувалися під тим, щоб підтримувати втручання ззовні в справи України", - сказав глава МЗС РФ.

Він вкотре звинуватив країни Європейського союзу у втручанні в справи України.

"Не підписувалися, щоб підтримувати пряме підбурювання Майдану на силові дії і до антиконституційних справ. А ви знаєте, що міністри країн ЄС цим безпосередньо займалися, беручи участь у цих маніфестаціях. І вже тим більше ми не підписувалися в Будапештському меморандумі погоджуватися з результатами збройного антиконституційного перевороту", - заявив Лавров.

Він також заявив, що крім меморандуму тоді ж було прийнято заяву керівників Росії, США і Великобританії, де підтверджувалося зобов'язання протидіяти агресивному націоналізму та шовінізму.

При цьому Лавров назвав народного депутат Яроша і Олега Тягнибока, що не пройшов за підсумками виборів в Раду, новим керівництвом України, яке демонструє агресивний націоналізм.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування