Amnesty International сподівається, що Україна ратифікує Римський статут

Середа, 21 січня 2015, 17:33

Організація "Amnesty International" очікує, що парламент України внесе зміни до Конституції, що дозволить Україні ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду.

Про це заявила виконавчий директор "Amnesty International" в Україні Тетяна Мазур в ході круглого столу з питань ратифікації Римського статуту в комітетах Верховної Ради в середу, передає Інтерфакс-Україна.

"Сподіваюся, що народні депутати перейдуть від гучних заяв до конкретних дій. Є внесений уже законопроект №1788. Дуже сподіваюся, що і комітет рекомендуватиме включити його до порядку денного, і далі переважна більшість народних депутатів проголосує за цей законопроект, що дозволить ратифікувати Римський статут", - заявила Мазур.

Разом з тим, за її словами, події, що відбуваються в Україні з листопада 2013 року по сьогодні, перевели питання ратифікації Римського статуту МКС в практичну площину.

"Ймовірно, приєднання до Міжнародного кримінального суду не буде панацеєю. Але, тим не менш, це буде істотним стримуючим фактором для всіх сторін, які зараз порушують права людини", - підкреслила Мазур.

При цьому вона зазначила, що якщо питання ратифікації Римського статуту носить юридичний характер і потребує зміни чинного законодавства, то потрібно йти саме таким шляхом і приймати відповідні законодавчі акти.

"Якщо це питання політичне, то абсолютно всі сили повинні об'єднатися і, врешті-решт, виконати свої міжнародні зобов'язання і ратифікувати Римський статут", - сказала Мазур.

Як відомо, Україна підписала Римський статут 20 січня 2000, проте досі не ратифікувала його.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування