Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Понад 88% українців проти відокремлення Донбасу - опитування

Четвер, 22 січня 2015, 14:40

Лише 11,5% українців згодні, щоб Донбас вийшов зі складу України, найбільше таких – на Донбасі (37%).

Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" спільно з соціологічною службою "Ukrainian Sociology Service.

При цьому 7% українців згодні, щоб Галичина вийшла зі складу України, найбільше таких – на Донбасі (16%), найменше – на Волині (0.5%) та Галичині (1%).  

Головними чинниками, що можуть роз’єднати українців, були визнані  корумпованість влади (29%), дії олігархів (29%), дії Росії на роз’єднання України (25%), маніпуляція інформацією через ЗМІ (24%), розділення українців методом  політичної агітації (20%).

Найменш можуть вплинути на роз’єднання України, на думку населення,  протести на "Євромайданах" (6%), дії країн Заходу (9%), ріст радикалізму і націоналізму в Україні (9%).  утиски за мовною ознакою (10%).

Певні в тому, що "в Україні  немає роз'єднання, даний факт намагаються нав'язати", 9% і лише 2% вважають, що "Україна ніколи не була єдиною і об'єднати її неможливо".

Як зауважують соціологи, існують регіональні відмінності у розумінні тих чинників, які можуть роз’єднати Україну.

Так, спільним для всіх регіонів є визнання таких головних роз’єднувальних чинників, як    корумпованість влади, дії олігархів, маніпуляція інформацією через ЗМІ, розділення українців методом політичної агітації.

На Донбасі, на відміну від усіх інших регіонів, визнають роль Росії у роз’єднанні українців лише 7%, натомість головним чинником роз’єднання вважають "ріст радикалізму та націоналізму" в Україні (30%).

Менш, ніж у решті регіонів, покладають провину на Росію і на Слобожанщині (15%). Донбас також виявився єдиним регіоном,   де досить значна частина (23%) звинувачує у роз’єднанні регіонів дії країн Заходу. В деяких регіонах до числа вагомих чинників роз’єднання відносять  прагнення певної частини українців до інтеграції з ЄС (Причoрномор’я – 25%, Поділля – 21%, Донбас – 20%).   

Дослідження проведено  Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" спільно з соціологічною службою "Ukrainian Sociology Service" з 25 грудня 2014 року по 15 січня 2015 року на замовлення Міжнародного центру перспективних досліджень в 11 регіонах України. Всього опитано 4413 респондентів (по 400 в усіх регіонах України, на Закарпатті та Буковині – 401, в Центрі – 402, на Поліссі – 410).

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...