Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У московському СІЗО утримують ще двох українців, звинувачених у шпигунстві

П'ятниця, 23 січня 2015, 10:59

До московського СІЗО "Лефортово" потрапили двоє громадян України – 72-річний Юрій Солошенко і Валентин Виговський, яких звинувачують у шпигунстві.

Про це повідомила російська правозахисниця і журналіст Зоя Светова, повідомляє Радіо Свобода.

За її словами, Солошенку надали адвоката, який швидше за все, був запропонований йому ФСБ.

Юрій Солошенко перебуває там уже більше півроку. До нього приїжджав один раз його син з України, але взагалі у нього немає ніякого зв'язку із зовнішнім світом.

Вона повідомила, що Виговському - 30-32 роки. Правозахисниця розповіла, як ці двоє українців опинилися в московському в СІЗО.

"Це дві абсолютно різні історії. Наскільки я зрозуміла, Юрій Данилович Солошенко був директором відомого оборонного заводу, секретного, "Знамя". Цей оборонний завод робив якусь зброю або деталі озброєнь, торгував із Росією завжди. І коли він пішов на пенсію, він продовжував якісь контакти в цій галузі. Можливо, слідчим органам здалося, що він щось незаконне робив", - заявила вона.

Сам же Солошенко заперечує свою вину і написав прохання про помилування Путіну, хоча він ще не засуджений, і вину не доведено. У нього також ішемічна хвороба серця, проблеми з тиском.

Про справу Валентина Виговського відомо мало, зазначила Светова. Його звинувачують за 183 статтею, це нелегальна банківська діяльність або економічний злочин, але родичам повідомили, що нібито хочуть йому зараз перекваліфікувати на шпигунство. Його затримали в Криму.

"В обох історіях мене вражає, що ані до Солошенка, ані до Виговського не пускають українського консула. Хоча я з ним спілкувалася, і він мені сказав, що неодноразово звертався до Управління ФСБ, яке веде ці справи, щоб допустили його, щоб він міг поговорити з українськими громадянами і дізнатися, що там відбувається. Його не допускають. Це грубе порушення їхніх прав", - сказала право захисниця. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...