Шахраї активізували спроби заробити на полонених

П'ятниця, 23 січня 2015, 16:27

Випадків шахрайства, коли від батьків вбитих на війні хлопців вимагають кошти, стає дедалі більше.

Про це пише Deutsche welle.

Як розповів Фридон Векуа, член волонтерської групи з визволення та обміну військовополонених "Патріот", в їхній групі приблизно 10 людей, які раніше працювали в силових структурах, в карному розшуку.

Пошуками військовополонених в співробітництві з СБУ та військовими група займається не так давно. Утім, з власного досвіду, Векуа каже, що за останній місяць мав справу вже з десятком людей, на кому шахраї намагалися нажитися.

Як правило, аферисти починають торги з п’яти - десяти тисяч доларів, каже Векуа. "Вони кажуть родичам, що це велика таємниця, і що заради успіху потрібно тримати рота на замку", - сказав він.

З одного боку, батьки можуть хоча б в соціальних мережах отримати інформацію, щоб якось протидіяти маніпуляціям шахраїв. Однак і з соціальними мережами теж потрібно бути обережним, бо саме там і аферисти отримують персональну інформацію про людей, зазначає активіст. 

Керівник прес-служби АТО Роман Туровець не радить батькам та родичам полонених чи зниклих безвісти самостійно вступати в якісь перемовини з невідомими людьми відносно викупу. "Ми не фіксували випадків, щоб бойовики самостійно виходили на батьків чи родичів, та пропонували їм визволення полоненого", - повідомив Туровець.

Якщо таке відбувається, і батькам хтось телефонує, то це шахраї. Вони беруть гроші і зникають, зауважує речник АТО. Він також вказує на допомогу волонтерів в цьому процесі, але підкреслює, що у будь-якому разі це дуже обмежене коло людей, яке може виконувати роль посередників чи вести переговори по обміну полонених. Головна ж роль у визволенні полонених - за СБУ та розвідкою, підкреслює Туровець. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування