Тимошенко віддала "Укрнафту" Коломойському у 2010-му - Лещенко

Субота, 24 січня 2015, 12:52

25 січня 2010 року був підписаний документ, який безстроково фіксував інтереси Ігоря Коломойського в управлінні компанією "Укрнафта", контрольний пакет якої належить державі.

Про це у своєму блозі на "Українській правді" пише народний депутат Сергій Лещенко.

За словами автора, угоду уклали між собою три сторони.

Перша – це "Нафтогаз України", який володіє контрольним пакетом акцій Укрнафти. Друга - це чотири офшорні фірми, три з яких зареєстровані в один день на Кіпрі, а четверта – в місті Чарлстаун острівної державиСент-Кітс і Невіс у Карибському морі. Третьою стороною угоди була сама "Укрнафта".

"Учасники угоду уклали принципову домовленість щодо розподілу часток у наглядовій раді – органі, який за цим же документом затверджує персональний склад правління компанії "Укрнафта"", - пише депутат.

Отже, за цією угодою, за "Нафтогазом" закріплювалося шість членів, за міноритарними акціонерами (читай – компаніями Коломойського) – п'ять та посада голови правління"Укрнафти". При тому, що кворум засідань наглядової ради – вісім осіб.

І найголовніше – в угоді було зафіксовано, що будь-які суперечки щодо її "існування, дійсності або припинення" мають вирішуватися виключно Лондонським судом міжнародного арбітражу.

В угоді також фіксувалося, що частина дивідендів – 800 мільйонів гривень – повинна була бути виплачена державі до 5 лютого 2010 року – тобто до останньої п'ятниці, яка передувала другому туру виборів.

Чому до 5 лютого, а не до 5 березня або 5 квітня? Тому що 5 лютого – це був останній день, дозволений для проведення виборчої агітації кандидатів, одним з яких була Тимошенко.

Таким чином, за угодою 2010 року держава безстроково зафіксувала неможливість призначати свого керівника "Укрнафти".

Як зазначає Лещенко, Тимошенко побачивши документ, сказала, що не погоджувала його.

 
 
 
 
 

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування