Порошенко: Донецький аеропорт мав бути "демілітаризованою зоною"

Неділя, 25 січня 2015, 12:59

Президент Петро Порошенко заявляє, що згідно з Мінськими домовленостями Донецький аеропорт мав бути "демілітаризованою зоною".

Про це глава держави заявив у ході засіданні РНБО 25 січня.

"Донецький аеропорт  був (за домовленостями) "демілітаризованою зоною", - заявив Порошенко.

За його словами, якби положення Мінського протоколу було дотримано, то "демілітаризованою зоною" мала б стати уся лінія від м.Новоазовськ до с.Комсомольське, що унеможливило б установку по цій лінії "Градів", які обстріляли Маріуполь.

"По Мінському протоколу уся територія від Оленівки до Старобешевого, в т.ч. - Докучаєвськ, це територія, яка мала бути зайнята українськими військовими. І це означає, що залпу Граду у бік автобусу у Волновасі не могло б бути. Якби був дотриманий Мінський протокол, жодного теракту з тих, що відбулися, не було б", - заявив він. 

У суботу  "Дзеркало тижня" оприлюднило лист президента РФ до Порошенка, який нібито містив "мирний план" з врегулювання ситуації на Донбасі.

Як свідчать копії документа, у "плані" є лише пропозиція, щоб "обидві сторони - як українські силові структури, так і "ДНР" та "ЛНР", вжили невідкладних заходів до припинення взаємних обстрілів, а також негайного відводу сторонами конфлікту засобів ураження калібром понад 100 мм на дальності, встановленій мінським Меморандумом від 19 вересня 2014 , виходячи з фактичного проходження лінії зіткнення відповідно до доданої карти".

Згідно з документами, Донецький аеропорт міститься на схід від узгодженої "мінської" лінії, тобто на території, яка має відійти сепаратистам. Попри те, що на карті РНБО аеропорт перебуває в зоні бойових дій, а в численних коментарях українських офіційних осіб стверджувалося, що аеропорт контролюється українською стороною. 

Згідно з "Додатком" до мінського протоколу ( "Додаток: лінія розмежування сторін із прив'язкою до місцевості"), аеропорт мав відійти сепаратистам у результаті виконання взаємних зобов'язань. 

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...