Доповідач ПАРЄ: Найкраща допомога Росії українським біженцям - зупинити війну

Вівторок, 27 січня 2015, 08:33

Британський депутат-соціаліст Джим Шерідан 27 січня представить на сесії ПАРЄ доповідь "Гуманітарна ситуація українських біженців та переміщених осіб".

Напередодні дебатів він сказав DW: "Головна проблема полягає у тому, що ці люди дуже хочуть повернутись додому, однак налякані тим, що там зараз відбувається".

"Вони бояться, що війна триватиме і поширюватиметься все далі. Тимчасово переміщені особи – це наразі дуже вразливий прошарок населення України. Ту допомогу та пільги, які належать переселенцям, отримати дуже важко", - констатував Шерідан.

"У переважній більшості вони не забезпечені нормальним житлом, їм часто навіть не вистачає продуктів харчування, серед них багато літніх осіб і дітей, які потребують особливого рівня соціального захисту. Тому у висновку доповіді ми наголошуємо на тому, що зараз найголовнішим завданням є припинення вогню, щоб люди могли повернутись до свого звичного життя", - заявив він.

За словами Шерідана, у доповіді йдеться і про причини, через яку в Україні виникла гуманітарна криза, а також є низка "звинувачень на адресу Росії".

"Однак мушу зазначити, що хоча у соціальних мережах, пресі та на телебаченні постійно з'являються докази причетності Росії до фінансування та підтримки сепаратистів на Донбасі, ми під час візиту в Україну з цими доказами не стикались", - додав він.

"Наша доповідь базується лише на тому, що ми бачили на власні очі під час візиту в Україну. Хоча, коли ми відвідували Москву, я спілкувався там з матерями російських солдатів, які казали мені, що їхні сини беруть участь у конфлікті на Сході України", - сказав європейський депутат.

"Звичайно, російська влада обрала тактику повного заперечення усіх звинувачень, що лунають на її адресу. У Москві такі повідомлення називають інформаційними провокаціями західних ЗМІ і змовою США, повторюючи, що жодних прямих доказів причетності Росії до сепаратистів на Донбасі не існує", - додав Шерідан.

"Проте громадські активісти, члени неурядових організацій у Москві, з якими нам довелось зустрітись, наголошували, що вони проти того, щоб війна з Україною тривала далі, й воліли б її зупинити", - зазначив він.

На запитання, як російська влада піклується про українських біженців, Шерідан відповів: "Вони роблять усе від них залежне".

"Утім, найкраще, що вони могли б зробити, це зупинити війну і дати змогу українським біженцям повернутись у свої домівки. Російська влада може бути щедрою і готовою прийти на допомогу, проте наскільки стан економіки Росії дозволятиме й надалі надавати допомогу біженцям з України, – питання доволі сумнівне", - додав депутат.

За його словами, європейці відвідали кілька таборів українських біженців у Росії: "Вони оснащені лише найнеобхіднішим і дуже перенаселені".

Шерідан підтвердив, що були скарги на те, що російська влада змушує переселенців з України виїжджати у віддалені північні регіони Росії.

"Російська влада стверджує, що українці їдуть у віддалені регіони вільно, за власним бажанням. Проте після кількох розмов з біженцями з України у мене склалося враження, що то не був їхній власний вибір… Гадаю у цих людей без грошей, без роботи немає іншого вибору, аніж їхати у віддалені російські регіони", - сказав він.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування