Антикризовий план РФ: менше імпорту, більше експорту і не лише

Середа, 28 січня 2015, 11:30

Росія планує у найближчі роки заміщувати імпортні товари на внутрішньому ринку й розвивати експорт своєї продукції, а також переглянути пріоритети в економіці.

Прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв 27 січня підписав розпорядження № 98-р., повідомляється на сайті уряду РФ

"Затверджений план підготовлено з метою забезпечення сталого розвитку економіки й соціальної стабільності в період найсильнішого впливу несприятливої зовнішньоекономічної й зовнішньополітичної кон'юнктури", - говориться в повідомленні.

Як пояснює відомство, у 2015–2016 роках буде реалізовано "заходи, спрямовані на активізацію структурних змін у російській економіці, стабілізацію роботи системотворчих організацій у ключових галузях і досягнення збалансованості ринку праці, зниження інфляції та пом’якшення наслідків зростання цін на соціально значимі товари й послуги для родин із низьким рівнем доходів, досягнення позитивних темпів зростання й макроекономічної стабільності в середньостроковій перспективі".

Ключові напрямки діяльності в рамках реалізації плану протягом найближчих місяців:

- підтримка імпортозаміщення й експорту за широкою номенклатурою несировинних, у тому числі високотехнологічних, товарів;

- сприяння розвитку малого й середнього підприємництва за рахунок зниження фінансових і адміністративних витрат;

- створення можливостей для залучення оборотних і інвестиційних ресурсів із прийнятною вартістю в найбільш значимих секторах економіки, у тому числі при реалізації державного оборонного замовлення;

- компенсація додаткових інфляційних втрат найбільш уразливим категоріям громадян (пенсіонери, родини з декількома дітьми);

- зниження напруженості на ринку праці й підтримка ефективної зайнятості;

- оптимізація бюджетних витрат за рахунок виявлення і скорочення неефективних витрат, концентрації ресурсів на пріоритетних напрямках розвитку й виконання публічних зобов'язань;

- підвищення стійкості банківської системи й створення механізму санації проблемних системотворчих організацій.

Розділ плану "Активізація економічного зростання" містить у собі стабілізаційні заходи, заходи щодо імпортозаміщення й підтримки несировинного експорту, зниження втрат бізнесу, підтримку малого й середнього підприємництва.

У розділі "Підтримка галузей економіки" передбачено перегляд пріоритетності заходів державних програм, федеральних цільових програм, Федеральної адресної інвестиційної програми з метою фінансування найбільш пріоритетних напрямків і додаткових антикризових заходів.

Передбачено заходи щодо підтримки сільського господарства, житлового будівництва й житлово-комунального господарства, промисловості й паливно-енергетичного комплексу, транспорту.

У розділі "Забезпечення соціальної стабільності" передбачено сприяння зміні структури зайнятості, соціальна підтримка громадян, заходи в сфері охорони здоров'я, забезпечення лікарськими препаратами й виробами медичного призначення.

План передбачає моніторинг і контроль ситуації в економіці й соціальній сфері.

Перелік заходів не вичерпний і може доповнюватися, уточнюють у Медведєва.

Напередодні прес-секретар російського прем'єра Наталя Тімакова повідомила, що Медведєв підписав розпорядження щодо антикризового плану, який ухвалили на нараді у президента Володимира Путіна в понеділок, 26 січня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування