Меркель і Олланд підтримали Порошенка: "лінія розмежування" – як у вересні

Четвер, 29 січня 2015, 09:41

Деескалація конфлікту на Донбасі має передбачати відведення військ і техніки від лінії розмежування, яка закріплена Мінським меморандумом від 19 вересня 2014 року.

На цьому зійшлися лідери України, Німеччини та Франції у телефонній розмові 28 січня, повідомляє прес-служба президента України.

Петро Порошенко, Ангела Меркель і Франсуа Олланд вважають, що Тристороння контактна група є оптимальним форматом для переговорів щодо мирного врегулювання та втілення Мінських домовленостей, під якими стоять підписи всіх сторін включно з Росією.

Вони висловили переконання, що негайне двостороннє припинення вогню та звільнення заручників мають стати наступними кроками у мирному врегулюванні.

"Подальші дії повинні передбачати відведення військ та техніки від лінії розмежування, що закріплена Мінським меморандумом від 19 вересня 2014 року", - йдеться у повідомленні.

Олланд і Меркель запевнили Порошенка в готовності до подальшої координації зусиль задля продовження діалогу на найвищому рівні в Нормандському форматі.

Як відомо, 25 січня Порошенко написав лист президенту Росії Володимиру Путіну, у якому наполягав на "фіксації лінії зіткнення і поверненні сторін на визначені Мінським Меморандумом рубежі".

До цього, 15 січня, Путін направив Порошенку лист, у якому пропонував почати відведення важкої техніки, виходячи з фактичного проходження лінії зіткнення.

За час "перемир'я" після мінських домовленостей від 5 і 19 вересня 2014 року проросійські бойовики на Донбасі ще просунулися на захід, захопивши понад 550 кв. км. Відтак, "фактична" лінія зараз суттєво відрізняється від вересневої – і не на користь України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...