Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РФ назвала політ бомбардувальників над Ла-Маншем "рутинним"

П'ятниця, 30 січня 2015, 07:31

Посол Росії у Великобританії Олександр Яковенко заявив, що російські літаки не дестабілізували польоти над Ла-Маншем і не несли жодних загроз.

За його словами, два російські військових літака здійснювали "рутинний повітряний патруль" над відкритим морем, а політ проходив відповідно до міжнародних правових норм, повідомляє "Бі-Бі-Сі".

"Британська сторона висловила стурбованість у зв'язку з тим, що польоти російських військових літаків нібито внесли дезорганізацію в роботу цивільної авіації в районі Британських островів", - зазначають у посольстві.

Яковенко заявив, що побоювання британської сторони абсолютно не зрозумілі, оскільки це був "рутинний патруль".

Раніше британський МЗС викликав посла Росії для надання пояснень, чому російські бомбардувальники Ту-95 без жодних узгоджень пролетіли над Ла-Маншем, через що авіадиспетчерам довелося змінити маршрути проходження цивільних літаків.

Міністерство заявило, що два російські літаки не порушили повітряний простір Британії, але їхні дії - приклад усе частіших польотів російських ВПС за межами зони відповідальності.

Британські винищувачі з військових аеродромів у Лоссімуті й Конінгсбі здійнялися в небо для перехоплення російських бомбардувальників і супроводжували їх 12 годин, поки ті не покинули зону повітряного контролю Великобританії.

"Ми викликали російського посла для пояснення інциденту, через який порушився рух цивільної авіації", - заявив прес-секретар британського міністерства закордонних справ.

"Російські літаки не залітали у повітряний простір Великобританії. Під час перебування у районі інтересів Британії їх супроводжували літаки "Тайфун". Тому ми викликали посла Росії для пояснення цього випадку", - заявив представник британського МЗС.

У відомстві відмовилися коментувати, якого роду шкоду завдано цивільній авіації.

Кореспондент "Бі-Бі-Сі" з питань безпеки Джонатан Біл розповів, що російські бомбардувальники Ту-95 були за 40 км від британського кордону. Літаки підлетіли до Британських островів із півночі, рушили уздовж західного узбережжя Ірландії й досягли протоки Ла-Манш, після чого повернули назад.

План польоту бомбардувальників заздалегідь зареєстровано не було, їхні бортові відповідачі було вимкнено, і вони не вийшли на контакт із авіаційно-диспетчерською службою.

За даними НАТО, у 2014 році літаки Альянсу здіймалися в повітря на перехоплення російських літаків утричі частіше, ніж роком раніше.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг в інтерв'ю "Бі-Бі-С" сказав, що російські літаки поводяться агресивніше, ніж раніше.

"Вони не повідомляють про свої плани польоту, вони не включають свої бортові відповідачі, і вони не йдуть на контакт із цивільними авіадиспетчерами. Це становить небезпеку для всієї цивільної авіації", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:45
Від початку повномасштабного вторгнення в Україні почали виробляти на 40–50% більше РЕБів, ніж раніше – експерт 
11:24
ДБР розслідує вибухи в Миколаєві: при вантаженні боєприпасів загинули бійці ЗСУ
11:20
Жінка, в якої почались перейми на евакуаційному рейсі, дісталася до місця призначення
11:15
За останні три місяці російських дронів на фронті стало щонайменше вдвічі більше – джерела
11:14
У порт великої Одеси вперше з 2022 року зайшов "справжній" контейнеровоз з Китаю
11:05
відеоУ російському Омську горять ємності з нафтопродуктами
11:05
Папа Римський закликав країни, які воюють, сісти за стіл переговорів
11:03
Зеленський зустрівся у Києві з міністром фінансів Британії: говорили про санкції
10:59
Ділки в погонах поліції намагались підзаробити на "колабораціонізмі": вимагали $100 тисяч
10:56
Попри зниження споживання на 10% Україна все ще відчуває дефіцит електроенергії
Усі новини...