РФ переконує, що це Київ загострив ситуацію, а ЄС погіршує відносини

П'ятниця, 30 січня 2015, 15:13

Міністерство закордонних справ Російської Федерації розчароване позицією Ради Європейського Союзу з іноземних справ.

У коментарі департаменту інформації та друку МЗС Росії стверджується, що загострення ситуації на Донбасі ініціював Київ під "заходи" Євросоюзу.

"Рішення, ухвалені Радою ЄС з іноземних справ від 29 січня ц.р., викликають розчарування. Євросоюз продовжує завзято іти курсом на подальше загострення і без того напружених відносин із Росією", - заявляють російські дипломати.

"Настільки однобоке прочитання Брюсселем ситуації у внутрішньоукраїнському конфлікті позбавляє його самої можливості виступати "безстороннім брокером", - вважають вони.

МЗС РФ дивує "поспішність" рішень Ради ЄС з іноземних справ.

"Вочевидь, боялися, що мінський процес ось-ось поновиться і може повторитися вересневий конфуз, коли санкції проти Росії були посилені на наступний після досягнення домовленостей день", - вважає відомство Сергія Лаврова.

"До речі, нікого в Брюсселі не збентежило і те, що нинішнє загострення ситуації на Південному Сході України було ініційовано Києвом точно під єсівські заходи", - заявляє МЗС РФ.

Російським дипломатам "сумно, що Рада виявилася вчергове заручником агресивної меншості, для якого українська криза лише привід для нав'язування русофобських підходів і протидії нормальній співпраці між Росією і Євросоюзом".

"Щодо російської сторони, то наші конкретні пропозиції як щодо врегулювання кризи на Україні, так і щодо повернення європейського процесу в конструктивне русло залишаються в силі", - заявили вони.

"Пора й у ЄС замислитися над безперспективністю санкційного протистояння, яке лише шкодить народам і економікам наших країн", - додали в МЗС РФ.

Як відомо, 21 січня на переговорах голів МЗСів у "нормандському форматі" (Україна, Росія, Німеччина й Франція) сторони зійшлися на тому, що треба виконувати мінські домовленості від вересня 2014 року, включаючи відведення важкої техніки по "лінії розмежування" на Донбасі.

У ніч із 21 на 22 січня бойовики витиснули українських захисників із Донецького аеропорту після багатомісячного протистояння там, знову взяли полонених.

22 січня в Донецьку під обстріл потрапив громадський транспорт, у результаті чого загинуло як мінімум 8 мирних жителів. Того ж дня бойовики провели полонених українських воїнів через місце трагедії. Це було в день пам'яті по перших загиблих на Майдані й у День Злуки України (який на офіційному рівні скасував Віктор Янукович).

Пізніше ситуація ще більше загострилася: вранці 24 січня проросійські бойовики обстріляли Маріуполь, багато мирних жителів загинули й постраждали; зараз бойовики й російські військові особливо атакують Дебальцеве і уже частково захопили Вуглегірськ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...