Порошенко просить Раду підтримати Шокіна зі "сталевим характером"

Вівторок, 10 лютого 2015, 12:41

Президент Петро Порошенко просить Верховну Раду підтримати кандидатуру Віктора Шокіна на посаду генерального прокурора.

Про це президент сказав у парламенті.

"Я прошу оперативно розглянути і підтримати моє подання про призначення генеральним прокурором України Віктора Шокіна. Він уже мав зустрічі з більшістю фракцій, я впевнений, на більшість справив добре враження" , - заявив Порошенко.

"Сам я знаю Віктора Миколайовича уже більше 15 років. Його професійний досвід і добра репутація стали головними чинниками, які визначили мій вибір", - сказав він.

За словами Порошенка, крім фаховості у Шокіна "є ще є те, що забезпечує чоловікові сталевий характер".

"Довів він це і у 2003 році, коли, розслідуючи справу Гонгадзе з ризиком для власної свободи, зберіг усю доказову базу, яка потім дозволила нам зробити перший етап розслідування справи Гонгадзе і притягнути до відповідальності виконавців – це була його команда", - сказав президент.

"Довів він це і у 2005 році, коли одразу після "Помаранчевої революції" ГПУ вела активні ефективні дії на сепаратистські тренди на так званому з’їзді у Сєвєродонецьку", - додав він.

На думку Порошенка, якби Шокіну дали "довести цю справу до кінця, це було б доброю профілактикою тієї сепаратистської бацили, яка вже нині призвела до важких наслідків".

"Я мав із претендентом не одну довгу розмову. Безумовно, покарання винних за вбивства на Майдані залишається головним завданням Генеральної прокуратури, Вікторе Миколайовичу. Це той тест, який маєте пройти не лише Ви і прокуратура, це той тест, який має пройти країна", - сказав він.

"І я впевнений в тому, що це буде ще одне щеплення того, щоб ніколи влада більше не використовувала силовий ресурс для боротьби з демократії", - додав Порошенко.

Президент наголосив: "З рештою справ, які передано, треба прискорюватися також. В тому числі, й використовувати ті можливості, які надав законодавець для заочного суду над Януковичем і його організованим злочинним угрупованням. На сьогодні вам для цього створено всі умови".

"Розраховую, що призначенням нового генерального прокурора справа не обмежиться і зміни, у тому числі й кадрові, відбудуться по вертикалі Генпрокуратури", - сказав Порошенко.

не буду заперечувати, якщо буде принципове рішення щодо залучення іноземних фахівців до роботи в Генеральній прокуратурі. Втім, зміни у прокуратурі не зводяться лише до кадрового питання, а мають носити системний характер", - додав він.

Президент також нагадав, що ГПУ позбавлена загального нагляду, а боротьбу з корупцією серед державних службовців найвищого рангу передається Антикорупційному бюро.

Порошенко сказав, що реформу прокуратури продовжать найближчим часом: "Уже в квітні вступлять у силу ще одні зміни до повноважень прокуратури, які дозволять нам побудувати ефективну, європейську і правову державу".

"Обставини примушують нас працювати в умовах жорсткого цейтноту", - наголосив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування