Могеріні: у ЄС багато інструментів, щоб змусити Мінську угоду діяти

П'ятниця, 13 лютого 2015, 13:57

Угода в Мінську – це позитивно, але недостатньо, однак у ЄС є "багато інструментів", щоб втілити її в життя.

Про це сказала Високий представник ЄС у закордонних справах і політиці безпеки Федеріка Могеріні в ефірі італійського радіо RAI.

Вона оцінила укладені домовленості як "крок у правильному напрямку" і існує "дуже багато інструментів", щоб втілити їх у життя.

"Можемо посилити присутність спостерігачів на місцях, можемо сприяти національному діалогу і конституційній реформі, можемо також підтримувати економічні реформи в Україні, підняти рівень гуманітарної допомоги", - зазначила Могеріні.

"Це все дуже складно, в цьому конфлікті немає нічого простого. Найбільш важливим є моніторинг, не тільки набуття чинності пункту про припинення вогню, але й всі наступні кроки", - додала вона.

На її думку, для цього необхідне спільне зобов’язання Євросоюзу, ОБСЄ, Ради Європи.

"Це був і є процес, в який залучена вся Європа", - зазначила Могеріні, відповідаючи на критику її відсутності у Мінську. В цьому контексті вона нагадала численні зустрічі міністрів закордонних справ, які проводились з української проблематики.

"Так званий нормандський формат – це не тільки ініціатива двох держав-членів ЄС", - додала очільниця європейської дипломатії.

Нагадаємо, раніше вона говорила, що канцлер Німеччини та президент Франції мають офіційний мандат Євросоюзу для проведення переговорів з питання врегулювання кризи у "нормандському форматі".

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування