Яценюк розповів про співпрацю з НАТО і трастові фонди

Середа, 18 лютого 2015, 12:07

Кабінет міністрів запропонує президенту річну цільову програму співпраці України і НАТО.

Про це сказав прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду 18 лютого.

"Наша безпека – це наша співпраця із західними партнерами і країнами НАТО", - заявив він.

"Сьогодні уряд схвалить та подасть на розгляд президенту річну цільову програму співпраці між Україною і НАТО. Ми вбачаємо низку новел (нововведень - ред.) у нашій посиленій співпраці з Альянсом", - повідомив Яценюк.

За його словами, передбачено 5 основних блоків, які будуть виконуватися в рамках співпраці між Україною і НАТО.

Перше – це модернізація систем зв’язку і обміну інформацією для Збройних сил України.

"Українські збройні сили повинні відповідати стандартам НАТО. Логістика і система зв’язку – це той обсяг робіт, що повинен виконуватися нашими Збройними силами, Міністерством оборони по програмі співпраці з НАТО", - зазначив прем’єр.

"І НАТО відкрило спеціальний трастовий фонд, який фінансується країнами-членами НАТО для модернізації Збройних сил України", - додав Яценюк.

Другий блок – це перепідготовка і соціальна адаптація військовослужбовців.

Третій блок – програма фізичної реабілітації, у тому числі протезування українських вояків, які отримали поранення. "Уже за цієї програмою доступно 700 тисяч євро, за які ми можемо відправити наших військовослужбовців для отримання медичної допомоги і проведення надскладних операцій та протезування", - сказав Яценюк.

Четвертий блок, продовжив він, – це "логістика і стандарти". "Уже зараз у цивільному бюджеті НАТО доступно 200 тисяч євро на проведення модернізації логістичної складової українських Збройних сил", - сказав прем’єр.

"І п’ятий блок – це кіберзахист. Війна зараз стала не тільки класичною, яка передбачає задіяння важкої артилерії, танків і стрілецької зброї. Але війна проходить так само у кіберпросторі. І в рамках нашої співпраці з країнами-членами НАТО ми отримали п’ятий трастовий фонд на кібербезпеку Українських збройних сил", - повідомив Яценюк.

"Додатково три фонди, які – ми отримали зобов’язання від країн-членів НАТО – будуть також працювати в Україні. Трастовий фонд по перезахороненню радіоактивних відходів. І два ще додаткових фонди – це удосконалення системи командування і обміну інформацією, і трастовий фонд з утилізації легких озброєнь та стрілецької зброї", - сказав він.

Яценюк наголосив, що це – програма Кабміну на 2015 рік.

"Наша безпека і гарантія виконання Мінських домовленостей лежить у площині обороноздатності держави. Чим сильніша армія, тим більше гарантій того, що російські терористи і армія будуть змушені виконувати Мінські домовленості – так як бажання в них ніякого немає (робити це). Наше завдання їх зупинити", - наголосив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування