Коболєв: "Нафтогаз" не буде оплачувати заявлені "Газпромом" поставки газу бойовикам

Четвер, 19 лютого 2015, 18:04

Постачання "Газпромом" природного газу на окуповані бойовиками території суперечить діючому контракту із НАК "Нафтогазом".

Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв на прес-конференції в Києві в четвер.

"Контракт між "Нафтогаз України" і "Газпромом" визначає чітко процедуру передачі газу на кордоні. Між українською стороною і російською стороною в районі проведення АТО немає представників "Нафтогазу", немає можливості проводити замір та контроль постачання цього газу", - сказав він.

"Більше того, напрямки постачання газу до України регулюються окремими заявками, які направляє "Укртрансгаз", і ніхто інший, згідно з контрактом, не має права направляти заявки щодо того, які обсяги і по яких напрямках можуть постачатися", - додав він.

"Нас здивувала позиція "Газпрому" з цього приводу. По-перше, всім чудово відомо, що ми постачали газ всю зиму, ми зараз збираємося відновити у повному обсязі постачання. Більш того, зважаючи на падіння обсягів закупівлі газу з російського боку і збільшення обсягів придбання з європейського боку, все це виглядає, як певна спроба закріпити за собою частину українського ринку газу", - сказав Коболєв.

"Ми ще раз звертаємо увагу наших російських колег на те, що такі дії є непотрібними і неприпустимими, такими, що повністю суперечать і духу, і букві діючого контракту", - підкреслив він.

Голова правління НАК "Нафтогаз України" підкреслив, що незважаючи на заяви "Газпрому" про поставки газу у зону АТО, тиск на вході в українську ГТС на кордоні з Росією залишився незмінним.

За словами Коболєва, "Нафтогаз" не буде оплачувати рахунки "Газпрому" за газ, який російська компанія може поставити на окуповані території.

"Ми вважаємо, що такий рахунок буде протирічити контракту", - заявив Коболєв, додавши, що українська сторона не може проконтролювати ці поставки.

Як відомо, 19 лютого представники так званих "ДНР" і "ЛНР" заявили, що до вечора четверга в їхніх "республіках" остаточно закінчиться газ.

В "Укртрансгазі" пояснили, що поставки газу в зону АТО припинилися через критичні пошкодження газотранспортної інфраструктури в результаті бойових дій.

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв доручив "підготувати пропозиції про постачання газу для потреб так званих "ДНР" і "ЛНР".

Пізніше російські ЗМІ повідомили про те, що Росія нібито почала постачати газ в зону АТО.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування