Ярема "пояснив", чому соратники Януковича спокійно сидять в Раді

П'ятниця, 6 лютого 2015, 11:13

Генеральний прокурор України Віталій Ярема заявив, що наразі у ГПУ відсутні матеріали про причетність екс-глави Адміністрації Януковича Сергія Львочкіна, члена уряду Азарова Юрія Бойка та нардепа Сергія Клюєва до злочинів.

Про це він заявив у п’ятницю виступаючи у Верховній Раді.

Ярема розповів про створення Януковичем злочинного угруповання. У відповідь народний депутат Єгор Соболєв поцікавився, яким чином досі не заарештовані соратники Януковича, зокрема колишній голова його Адміністрації Сергій Льовочкін, Сергій Клюєв та Юрій Бойко, які зараз працюють у Верховній Раді.

"Чому в цьому залі поруч сидять Львочкін, Бойко, Клюєв. Чому Єфремов між поїздками в Париж спокійно гуляє по Києву?", - запитав Соболєв.

Генпрокурор заявив, що у ГПУ немає матеріалів проти них.

"Як тільки правоохоронним органами будуть надані прокуратурі матеріали про причетність їх до вчинення конкретних злочинів, вони будуть негайно розслідувані і передані до суду", - сказав Ярема.

Генпрокурор заявив, що "переживає" за те, щоб справи проти Януковича та його оточення якомога швидше було направлено до суду.

"Я переживаю, щоб їх направити до суду. Сьогоднішнє кримінально-процесуальне законодавство не дозволяло це зробити. Але прийнято закон про заочне провадження і засудження, і ми вже розпочали відповідну роботу", - заявив він.

Ярема нагадав, що "декілька днів тому оголосили Януковичу 295 статтю – це створення злочинної організації, в рамках цього провадження ми будемо направляти справи до суду".

Він запевнив, що правохоронні органи України не мають змоги дістати Януковича із Росії.

"На превеликий жаль, ані прокуратура, ані оперативні служби не спроможні їх дістати із РФ. Я звернувся до генпрокурора РФ Чайки із проханням, щоб їх екстрадували на територію України", - сказав Ярема.

Він також заявив, що стосовно прокурора Києва Сергія Юлдашева та прокурора Донецької області Миколи Франтовського триває люстраційна перевірка.

Ярема також заступився за свої заступників, які не раз фігурували у антикорупційних розслідуваннях журналістів - Бачуна і Даниленка.  

"По них проведено службові розслідування. Ні про які 1,5 тисячі га землі не йдеться – це все надумані цифри", - сказав Ярема, заявивши, що по них проходили службові розслідування, які проводилися за дорученням президента із залученням СБУ. "Порушень не виявлено", - заявив глава ГПУ.

Нагадаємо, раніше генпрокурор Росії Юрій Чайка заявив, що не отримував запитів від України про видачу екс-президента Віктора Януковича та інших політиків.

Після цього глава МВС України Аваков заявив, що подавати запит про видачу можна лише після затримання підозрюваного, а Росія досі нікого з колишніх українських чиновників не затримала.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування